Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,36 Ft
Euró
388,99 Ft
Font
454,69 Ft
Bitcoin
58,525 $

Rejtélyes okokból visszaküldte Kína az űrszondáját az univerzum mélyéről a Holdra

Habár úgy tűnt, a Csang–o-5 űrszonda hamarosan visszatérhet a Földre, fedélzetén a Holdról begyűjtött kőzetmintákkal, az irányítóközpont visszafordította az égitest felé a szerkezetet.

CNSA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az orbiter közel hat hónapon keresztül tartózkodott az úgynevezett Lagrange-ponton, amely a csillagászatban a tér azon öt pontja, amelyben egy kis test két, egymás körül keringő nagyobb test együttes gravitációs vonzásának hatására azokhoz képest közelítőleg nyugalomban maradhat.

Egyszóval Hold körüli pályán mozgott a Csang–o-5, viszont csütörtök reggel ismét megcélozták az égitestet, amire szakértők egyelőre nem tudtak magyarázatot adni – olvasható a Space News beszámolójában. Soron kívül Rendkívüli üzemanyagár-változás került bejelentésre

Az orbiter hirtelen kitérése azért is furcsa, mert az egység kifogyhat az üzemanyagból, ezért már nem lesz több lehetőségük arra, hogy újból mintavételezéseket hajtsanak végre a Holdon.

Az sem elképzelhetetlen, hogy az örökkévalóságig a Hold körül kolbászolhat a kínai űrszonda, aminek korántsem számít üdvözlendő írnek, hiszen akár veszélybe sodorhatja a közeljövőben esedékes amerikai missziók sikerességét is.

Szakértők szerint Kína a 49219 Kama’oalewa nevű aszteroidát célozhatta meg, amelyet 2024-ben szeretnének megközelíteni, ám könnyen lehet, hogy már a Csang–o-5-öt feláldozva megkísérlik az űrsziklán való landolást.