Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,41 Ft
Euró
388,89 Ft
Font
454,33 Ft
Bitcoin
59,102 $

Kifakadt a brazil sajtóra Jair Bolsonaro, amiért a vírusról merték kérdezni

Jair Bolsonaro, Brazília balhés elnöke több újságírót is elküldött a fenébe a hétfői nap folyamán, amiért arról faggatták, hogy miért nem hajlandó maszkot viselni.

A brazil elnökség sajtóosztálya által közreadott képen Jair Bolsonaro brazil elnök (j) és Ricardo Salles brazil környezetvédelmi miniszter részt vesz az amerikai kezdeményezésû, videokapcsolaton keresztül zajló nemzetközi klímavédelmi csúcstalálkozón a brazíliavárosi elnöki Planalto-palotában 2021. április 22-én. MTI/EPA/APE/Brazil elnökség sajtóosztálya/Marcos Correa
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Bolsonaro a katasztrofális járványkezelés egyik szimbólumává vált globálisan, mely megmutatkozik abban is, hogy immáron félmillió brazil vesztette életét a pandémia kitörése óta. Az elnök azonban nem csak a rossz döntésekkel, hanem a meredek kijelentéseivel is híressé vált a járvány alatt.

Korábban kis influenzának titulálta a koronavírust, valamint amikor elkezdett dagadni a toronymagas brazil halálozások körüli botrány, nemes egyszerűséggel annyit mondott, hogy nem kellene annyit nyafogni, hanem tovább kell lépni. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Ezen sormintákat megfelelően a brazil elnök ismét hozta a formáját, ugyanis a Globo csoport – Brazília legnagyobb médiakonglomerátuma – újságírójának annyit mondott, hogy „fogja be a száját”, amikor megkérdezte, hogy miért nem szokott maszkot viselni nyilvánosan.

„Fogja be a száját! Maguk mind ijesztőek! Gazember újságírást végeznek, ami semmiben nem segít. Elpusztítják a brazil családokat és a brazil vallást” – tombolt Bolsonaro egy Sao Paolo államban tartott katonai ünnepségen.

A Globo csoporthoz tartozó TV Vanguarda újságírója pedig mindössze annyira emlékeztette, hogy már több államban is megbírságolták, amiért nem viselt maszkot – idézte az AFP. Amikor a riporter jelezte, hogy most is ez a helyzet, Bolsonaro nem kímélte:

„Úgy jövök, ahogy akarok és amikor akarok, vigyázok az életemre. Lejelenthetik a Jornal Nacional-ban [Globo egyik népszerű hírműsora], hogy nem viseltem maszkot. Most már boldogak?”

Jair Bolsonaro 2019 januárjában lett Brazília elnöke, azóta pedig gyakran betámadott különböző újságírókat és a médiát. A hétfői eset során sem volt ez másképp, ugyanis nem csak az újságírót, hanem a munkaadóját, amely gyakran kritikus az elnökkel, sem kímélte:

„Globo egy sz** sajtó. Maguk egy sz** sajtó. Ha Globo-t néznek, akkor álhíreket kapnak. Szégyellniük kellene magukat, hogy ilyen rossz munkát végeznek”

A Globo csoport természetesen reagált Bolsonaro elnök kijelentéseire egy közleményben, amelyben közölték, hogy nem fogják hagyni az elnöknek, hogy akadályozza a brazil sajtó munkáját azzal, hogy kiabál és türelmetlen.

Bolsonaro azonban a Globo csoport támadásánál nem állt meg, a CNN brazil hírcsatornáját is kritizálta, amiért szerinte „ünnepelték” a vasárnapi demonstrációkat, melynek során több tízezren vonultak utcára, hogy kritizálják a kormány járványkezelését.

Jair Bolsonaro a járvány kitörése óta ellenzi a távolságtartási és izolációs védelmi intézkedéseket, még a vakcinák és a maszkok hatékonyságát is több soron megkérdőjelezte. Ha ez nem volna elég, egy olyan gyógyszert támogatott (hidroxiklorokin), amelynek hatásosságára nincs bizonyíték a koronavírus ellen.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.