Zelenszkij újabb katonai támogatást kér, és pusztítóbb szankciókat követel Oroszországgal szemben

Fotó: Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével tartandó megbeszélésre megy Kijevben 2022. április 1-jén. MTI/AP/ Ukrán elnöki sajtóhivatal
not image

Hujber Dávid

2022. április 16. - 07:18

Ukrajna elnöke ismét kihasználta a lehetőséget arra, hogy a Nyugathoz szóljon, és még több katonai támogatást, illetve még pusztítóbb szankciót követeljen Oroszországgal szemben.

Ukrajna elnöke folyamatos kapcsolatban áll a nyugati vezetőkkel, akik lehetőségeikhez mérten jelentős támogatást nyújtanak. Az USA például egy újabb 800 millió dolláros katonai csomagot hagyott jóvá, míg Németország 1 milliárd eurót szabadít fel erre a célra Ukrajna részére.

Ezek hatalmas összegek, és a csomagok sok ultramodern katonai felszerelést tartalmaznak, amik jelentős mértékben járulhatnak hozzá az ukránok sikeres védekezéséhez és ellentámadásihoz. Legutóbb már arról jelentettek, hogy Ukrajna a világ legmodernebb drónjaiból is vásárolhat, amik drámai módon változtathatják meg a háború menetét.

Zelenszkij hálás a segítségért, a beérkezett támogatásokért, de a legújabb beszédében ismét arról beszélt, hogy további katonai támogatást akar, valamint még destruktív, pusztítóbb szankciókat követel Oroszországgal szemben – írja a Sky News.

Azon a véleményen van, hogy ezen támogatásokkal hamarabb véget érhetne az ukrajnai háború, ami lassan két hónapja tart. Zelenszkij szerint minél több katonai támogatást kapnak, és minél hamarabb hozzájutnak az általuk kért összes fegyverhez, annál erősebb helyzetbe kerülnek, és annál hamarabb lesz béke.

Ugyanezt mondta a pénzügyi támogatásokról, valamint az oroszokkal szembeni új szankciókról, így továbbra is azt kéri, hogy vegyék teljes blokád alá az orosz olajüzletet, illetve az orosz banki szektort. Mindezt szükséges lépésnek látja ahhoz, hogy hamarabb véget érjen a háború, amivel kevesebb lenne az áldozat, nemcsak az ukránok, hanem az oroszok oldalán is.