Visszafordítható egy speciális terápiával a memória elvesztése az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél

not image

Kulcsár Péter

2020. augusztus 2. - 19:24

A legújabb kezeléssel az agyban lévő természetes védőenzimeket célozták meg a kutatók.

A legújabb kezeléssel az agyban lévő természetes védőenzimeket célozták meg a kutatók.

A Macquarie Egyetem tudósai sikerrel megalkottak egy vadonatúj eljárást, amelynek segítségével az előrehaladott demenciával élő Alzheimer-kóros egerek szervezetében meggátolták az emlékezetvesztés további súlyosbodását.

A korszakalkotó módszert Lars és Arne Ittner fedezte fel, akik a demenciát már majdnem egy évtizede vizsgálják.

“Két hónappal azután, hogy nagyon idős egereket kezeltünk, hirtelen úgy kezdtek el viselkedni, mint normális testvéreik. Egyszerűen ledöbbentünk a helyzet előtt.”

mondta Lars Ittner.

A kutató hozzátette, hogy az Alzheimer-kór a modern emberiség egyik legveszélyesebb neurodegeneratív betegsége, ami az utóbbi pár évben egyre több embernél jelent meg. A leépülés folyamatai mindig halállal végződnek, ezért nem csoda, hogy meg szeretnék találni a tökéletes gyógymódot a komolyabb tünetek megfékezésére.

A legújabb terápiával nemcsak a memória elvesztését akadályozhatják meg, hanem egyből vissza is fordíthatják azt, ami azt jelenti, hogy ha a humán klinikai kísérletek is sikerrel végződnek, visszanyerhetik emlékeiket a demenciában szenvedő páciensek.

De hogyan is működik ez a procedúra? Az agyban található egy p38gamma nevű enzim, ami szabályozza a memória aktivitását, a kutatók pedig pontosan ezt a molekulát célozták meg. Kiderítették, hogy ha módosítják ennek a fehérjének a szerkezetét, azzal megállíthatják az Alzheimer-kórra jellemző szimptómák kialakulását.

Rájöttek továbbá arra is, hogy a p38gamma elősegítheti az Alzheimer-kór kognitív leépüléssel járó fázisában lévő betegek memóriájának feljavítását.

A felfedezésükkel nemcsak az emberi agy működésének megértését lendíthetik előre, hanem hozzájárulhatnak a szervek funkciójának precíz vizsgálataihoz is. Hamarosan megkezdhetik tehát a humán teszteléseket, így reménykedhet benne az orvostudomány, hogy ezzel a terápiával potenciálisan elejét vehetik a súlyos idegrendszeri elváltozások komolyabbra fordulásának.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/gazdagabb-ferfiaknal-hamarabb-alakulhat-ki-a-magasvernyomas-betegseg-231624/