Videón, ahogy Elon Musk majma az agyával irányít egy játékot

Fotó: Flickr/jurvetson
not image

Borbély Fanni

2021.április.10 - 17:29

Elon Musk találmányait világszerte hatalmas rajongás övezi, legújabb videója pedig egy futurisztikus világba repít minket, ahol mindannyian az elménkkel irányíthatjuk majd használati tárgyainkat – épp úgy, ahogy Elon Musk majma teszi az alábbi videón.

A Neuralink, Elon Musk nagyratörő és forradalmi fejlesztésének lényege, hogy létrehozzon agy-komputer interfészt, melynek segítségével mindenféle eszköz nélkül lehetnénk képesek irányítani az elektromos eszközöket. Elon Musk szerint a jövő egyik legnagyobb veszélyforrása a mesterséges intelligencia lesz, ezért úgy véli, érdemesebb inkább saját magunkba integrálni azt, mielőtt még átvenné az irányítást az emberek felett.

A Neuralink fejlesztései miatt az egész világ tűkön ül, s most végre kaptunk egy kis ízelítőt az eddigi eredményekből, hiszen Elon Musk egy YouTube-ra feltöltött videóban mutatja meg, hogy meddig jutottak a fejlesztésben a majommal, mely most az agyával irányítja az elé helyezett számítógépet.

Pager egy kilencéves makákó, s hat héttel a felvétel elkészítése előtt ültették be agyába a Neuralinket. Első körben videójátékok irányítására tanították meg joystickkal, a feladatok sikeres elvégzéséért pedig banán volt a jutalma. Miközben Pager tanult, a Neuralink monitorozta mozdulatait, és információkat rögzített arról, hogy a majom milyen mozgásokat végez a játék során. A minták betanulása után Pagert leválasztották a számítógépről, melyen megtanult játszani, ezt követően pedig már csak agyával irányította a játékot.

A tudományos megosztás jellege valóban furcsa, hiszen a tudósok általában nem egy YouTube videóban adnak hírt kutatásaik eredményéről, leginkább hivatalos tudományos folyóiratokban teszik közzé eredményeiket, és szakértői véleményüket. Ám szemmel láthatóan nem csalás és nem ámítás, a felvétel tanúsága szerint ugyanis Pager valóban az agyával irányítja a játékot.

Musk 2019 júliusában beszélt arról, hogy egy majom már képes volt az agyával irányítani egy számítógépet a beültetett Neuralink segítségével, később pedig sertésekkel is bemutatták a technológiát. Musk egy tweetjében azt írta, egy lebénult ember sokkal gyorsabban gépelhet majd a jövőben azoknál, akik hüvelykujjukkal írnak telefonon – írja a The Verge.