Idén már láthatjuk embereken működni a Neuralink agyimplantátumot

not image

Kulcsár Péter

2021. február 7. - 05:20

Elon Musk ambiciózus startupja 2021-ben áttérhet kísérleti állatokról emberi önkéntesekre, így kiderülhet, hogyan működik élesben a szerkezet.

A híreket maga a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója osztotta meg Twitteren, melyek szerint a Neuralink az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelettel (FDA) együtt intenzíven dolgozik azon, hogy a fejlesztés előrehaladjon – adta hírül a Futurism magazin.

Bár egyelőre nem világos, hogyan is folyhatnak majd le a szabályozótestületi vizsgálatok, szakértők kíváncsian várják, mi sülhet ki a nagyszabású programból, főleg úgy, hogy Musk tavalyi bemutatója a disznókkal finoman fogalmazva is csalódást keltőnek bizonyult.

A Neuralink indulása óta Elon Musk azt hangoztatta, hogy az implantátum segítségével rácsatlakozhatunk gondolatunkkal különböző hálózatokra és számítógépre, továbbá a technológiának hála közvetlenül az agyunkba streamelhetjük a zenéket és a videókat.

Legutóbb az eszközt egy majom agyába ültették be, az állat pedig állítólag képes volt videójátékokkal játszani, ami egészen döbbenetes eredménynek számít – már ha valóban igaz.

Neurológusok és idegrendszerrel foglalkozó kutatók egyáltalán nem ájultak el a Neuralink augusztusi demójától, mint ahogyan attól sem, hogy Musk már sokadjára lengette be az újabb fejlesztéseket, mégsem történt nagy változás az ügyben.

Mindezekből kifolyólag nehéz előrejósolni, miként alakulhat a projekt jövője, illetve milyen újítások érkezhetnek még a szerkezethez, amelyről a dél-afrikai származású amerikai üzletember azt mondta, gyógyítani lehet vele a neurológiai rendellenességek nagy részét.