Vetélytársat kapott a Neuralink, agyba ültethető implantátummal irányítanák a gondolatainkat

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 1. - 17:38

Szerdán a Synchron nevű startup megkapta az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyét a legújabb agyimplantátumuk emberi önkénteseken való tesztelésére.

A Synchron olyan nagyvállalatokkal szállt harcba az aggyal kontrollálható eszközök területén, mint az Elon Musk által alapított Neuralink, amelyről a szakemberek finoman szólva is megosztó véleményeket osztottak meg – írta a Business Insider lap.

A startup célja, hogy a Stenrode nevű kütyüvel kapcsolatos kísérleteket embereken is elvégezhessék, a miniatűr, fejre helyezhető szerkezet ugyanis képes lehet arra, hogy akár teljesen lebénult emberek esetében mozgásra bírja a végtagokat.

A vállalat vezérigazgatója, Thomas Oxley rendkívül ígéretesnek írta le a találmányt, melynek segítségével megkönnyíthetik a balesetet szenvedett emberek életét, valamint azokét, akik veleszületett neurodegeneratív betegségekkel jöttek világra.

Mi is áll a paralízis mögött? A mozgás iránti szándék – mi ezt az akaratot digitalizáltuk, ezáltal valóban elérhető a végtagok irányítása. Ha ezek a jelek rendkívül gyorsak, akkor a páciensek saját maguk kontrollálhatják az eszközöket, így kialakítható a kapcsolat az agy, valamint a karok és a lábak között” – magyarázta Oxley.

Még egy óriási előnye van a Stenrode-nak a Neuralinkhez képest, mégpedig az, hogy egy non-invazív technológiáról van szó, ugyanis míg a Neuralink megfelelő működéséhez egy apró lyukat kell fúrni a delikvens koponyáján, hogy behelyezhessék az agy közelébe, addig a Stenrode-ot egyszerűen a fejre kell csupán tapasztani.

A Synchron nemrégiben kötött egy 20 milliárd dolláros szerződést a Paradromics nevű neurotechnológával foglalkozó céggel, így együttműködésük valóban gyümölcsöző lehet – Elon Muskék nagy bánatára.