Megkongatták a vészharangot: 2030-ra jégmentessé válhat az Északi-sarkvidék

Fotó: Unsplash/Naja Bertolt Jensen
Greenbox
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy friss tanulmány lesújtó képet fest a jövőről: a kutatók szerint a 2030-as években eljöhet az első olyan nyár, amikor jóformán az Északi-sarkvidék tengeri jegének egésze elolvad.

A New York Times jelentése szerint egy kedden közzétett, új tanulmányból derült ki, hogy a kutatók úgy vélik, már a 2030-as években bekövetkezhet az első olyan nyár, amikor gyakorlatilag az Északi-sarkvidék úszó tengeri jegének egésze elolvad – a becslés azért is rendkívül riasztó, mert a kutatók eredetileg egy évtizeddel későbbre becsülték ezt a szomorú jelenséget.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A kutatási eredmények szerint az Északi-sarkvidék tengeri jege esetében csak a kibocsátás meredek és erőteljes csökkentésével lehetne visszafordítani a már folyamatban lévő felmelegedés hatásait. Dirk Notz professzor, a németországi Hamburgi Egyetem éghajlatkutatója, az új tanulmány öt szerzőjének egyike a riasztó adatok kapcsán megosztotta:

„Nagyon gyorsan elveszítjük az Északi-sarkvidék nyári tengeri jégtakaróját, függetlenül attól, hogy mit teszünk. Most már túl sokáig vártunk azzal, hogy tegyünk valamit az éghajlatváltozás ellen, hogy még megvédjük a megmaradt jeget.”

Ahogy az elmúlt évtizedekben a tengeri jég egyre csak fogyatkozott, a helyi közösségek, ökoszisztémák és a gazdaságok az Északi-sarkkör egész területén küzdenek a következményekkel – csakhogy ezek a negatív hatások messze túlmutatnak a térségen.

A tengeri jég visszaveri a napsugarakat az űrbe, ami azt jelenti, hogy minél kevesebb a jég, annál gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék: ennek következtében a grönlandi jégtakaró gyorsabban olvad, ami a tengerszint globális emelkedését eredményezi.