Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

Földönkívüli űrszondákat is azonosíthatnak az új kínai űrteleszkóppal

CNSA
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Megépült a világ egyik legerősebb rádióteleszkópja Kínában, amellyel akár az idegen civilizációk által megalkotott és univerzum mélyére kiküldött modulokat is detektálni lehet.

A Tbiliszi Szabad Egyetem fizikus docense, dr. Zaza Oszmanov az ArXiv tudományos folyóiratban publikált tanulmányban kiszámolta, pontosan mekkora hatékonysággal tudja a kínai FAST névre keresztelt rádiótávcső bemérni az úgynevezett hipotetikus földönkívüli Neumann-szondákat.

Először a magyar származású matematikus, Neumann János vetette fel, hogy létezhetnek a világűrben olyan maguktól szaporodni és replikálódni képes szerkezetek, amelyeket idegen, fejlett élőlények bocsátottak ki az univerzumba, hogy feltérképezzék a misztikus intergalaktikus tér minden egyes pontját.

Ha kiderülne, valóban idegen civilizációk robotjai keringenek a fejünk fölött, azzal óriási veszélyek leselkedhetnének ránk, amire korábban már például Stephen Hawking és Michio Kaku is utalt, így a legjobban talán akkor járnánk, ha fel sem fedeznénk őket.

Oszmanov szerint a FAST egyfajta jelzőrendszerként működhet, hiszen ha sikerülne detektálni vele földönkívüli létformák által létrehozott objektumokat, még lenne idő arra, hogy reagáljunk rájuk, vagy nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyhatjuk őket, ezáltal elkerülhető a kontaktus és a biztos halál.

A grúz professzor tanulmánya egyelőre szakértői elbírálásra vár, viszont ha elfogadják, akkor bizony szembe kell néznünk annak a lehetőségével is, hogy a jövőben egyszer rátalálhatunk E.T.-re, aki közel sem lesz annyira barátságos, mint azt a filmekben láthattuk.