Földönkívüli invázió esetén sem elképzelhető, hogy összefogjon az emberiség

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 7. - 12:13

Liu Cehszin 2008-as novellájában, a Három test problémája című kötetben arról írt, hogy az idegenek inváziója esetén szinte biztos, hogy elpusztulhat az emberiség.

A The Wall Street Journal napilapnak adott interjújában a kötet szerzője elmondta, a koronavírus-járvány példája mutatja, mennyire képes széthúzni az emberiség, ezért úgy gondolja, hogy még a kihalással fenyegető veszélyforrások sem tudnák egyesíteni a nagyhatalmakat.

Cehszin elképzelhetetlennek tartja, hogy egy intelligens földönkívüli civilizáció baljós közeledése felülírná az eddigi tapasztalatokat, sőt teljesen reálisnak érzi, hogy egyes országok szövetkeznének velük annak érdekében, hogy legyőzzék riválisaikat.

A koronavírus-pandémiára adott reakcióból kiderült, mennyire felkészületlenek a kormányok egy nem várt eseményre, és milyen módon képesek túlreagálni a helyzetet, demokráciából autoriter diktatúrába taszítani az embereket.

Ha az idegenek egyszer valóban meglátogatják a Földet, akkor két lehetőség marad. Az egyik, hogy mindannyian összefogunk, és együttes erővel készülünk fel a fogadásukra, a másik pedig, hogy még jobban széthúzunk majd, és feltöredezik a társadalom” – magyarázta az író.

Cehszin hozzátette, utóbbit tartja a legvalószínűbbnek, hiszen az elmúlt néhány év megmutatta, mennyire kétosztatú a civilizációnk, amit sajnos bizonyos politikai erők ki is használnak, hiszen érdekükben áll, hogy egyre inkább kettéváljon a társadalom.