Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

Laboratóriumban kotyvaszthatták össze földönkívüliek az univerzumot

Unsplash
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Harvard Egyetem tudósa szerint a látható világűr nem ősrobbanás útján jöhetett létre, hanem egy fejlett civilizáció laboratóriumában születhetett meg.

A Harvard Egyetem csillagászati karának egykori dékánja, egyben több bestseller kötet szerzője, Avi Loeb a Scientific American tudományos magazinban arról írt, véleménye szerint isten hozhatta létre azt a világot, amiben élünk, ám ez a fejlett lény valójában egy idegen civilizáció kutatócsapata lehetett.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

A szakember úgy gondolja, hogy az univerzum eredettörténetének vallási és szekuláris elemei egybeolvadhatnak, és a kvantumgravitációs magyarázattal együtt értelmezhetőek, vagyis elképzelhetőnek tartja, hogy a látható tér pusztán egy laborszökevény.

Mivel a világűr egyszerű geometriai modellek alapján magyarázható, ezért szinte biztos, hogy értelmes létformák képesek lehettek arra, hogy az univerzum csíráját és kezdetleges fázisát mindössze kvantumalagút-módszerrel megalkossák – elmélkedett Loeb.

A csillagász professzor hozzátette, a világűrben jelen lévő civilizációk fejlettségi szint alapján csoportosíthatóak, az emberiség pedig a harmadik, C kategóriába esik, ami azt jelenti, hogy mi még nem tudtunk függetlenedni központi csillagunktól, és képtelenek voltunk más bolygórendszerekben letelepedni.

Ha sikerülne a függetlenedés, akkor a B csoport tagjai lennénk, ha pedig már tudnánk laboratóriumi körülmények között bébiuniverzumokat nemzeni, akkor az A kategória úttörőinek számítanánk.

Habár az elmélet teljesen logikusnak hangzik, filozófiai szempontból igencsak hátborzongató belegondolni, mennyire sérülékenyek vagyunk, nem beszélve arról, hogy parányi homokszemnél is csekélyebb jelentősége lehet a teljes civilizációnknak.