Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,960 $

Új zöld megoldás – fekete lyukakból származó energiát gyűjthetnek be a jövőben

Az emberi civilizáció jövője kétségkívül nehéznek ígérkezik a nem megújuló energiaforrások folyamatos fogyása miatt, ezért a távoli jövőben olyan megoldás után kell majd néznünk, amellyel az idők végezetéig biztosíthatjuk a szükséges utánpótlást.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az emberi civilizáció jövője kétségkívül nehéznek ígérkezik a nem megújuló energiaforrások folyamatos fogyása miatt, ezért a távoli jövőben olyan megoldás után kell majd néznünk, amellyel az idők végezetéig biztosíthatjuk a szükséges utánpótlást.

Az amerikai Columbia Egyetem és a chilei Adolfo Ibáñez Egyetem kutatói közös tanulmányukban a fekete lyukakban található, töltéssel rendelkező, eseményhorizontról kirepülő plazmarészecskék begyűjtését vennék fontolóra jövőbeni megújuló energiaforrásként – számolt be róla a Phys.org tudományos hírportál. Soron kívül Vasárnaptól mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél a csepeli HÉV

Az elméletek szerint amint a fekete lyukakban lévő mágneses mezők egymáshoz újracsatlakoznak, a plazmarészecskék a negatív energiák felé gyorsulhatnak fel, így rengeteg energiát lehetne kinyerni az univerzum legsötétebb objektumaiból.

Egy olyan civilizáció számára, amely már nem a Földön, hanem a csillagközi térben éli mindennapjait, egy ilyesfajta energiaforrás létfontosságúnak bizonyulhat. Luca Comisso, a Columbia Egyetem asztrofizikusa és kollégái az elméletieket arra alapozták, hogy a plazmarészecskék két irányba mozdulhatnak el, mégpedig egymással szemben pöröghetnek, illetve a fekete lyuk felé tarthatnak.

Attól függően, hogy milyen polaritású plazmát lőnek ki a fekete lyuk forgásával szemben, aszerint lehetne begyűjteni a különböző mennyiségű energiát. A fekete lyukak úgy veszthetnek energiát magukból, hogy negatív töltésű részecskéket választanak le az akkréciós lemezből. Ez a folyamat az ergoszférában történik, ahol a tér-idő kontinuum annyira felgyorsul, hogy minden egyes objektum ugyanabba az irányba forog, mint a fekete lyuk.

Ebben a régióban a mágneses mező extrém tempóban csatlakozik újra és újra a plazmarészecskékhez, amelyek fénysebességhez közeli gyorsasággal lökődnek ki az univerzumba – pontosan ezt szeretnék kiaknázni a kutatók energiafelhasználás céljából.

Felipe Asenjo, az Adolfo Ibáñez Egyetem fizikus professzora elmondta,

„Kiszámoltuk, hogy a plazma energiával való feltöltése 150 százalékos hatékonyságú lehet, ami sokkal magasabb, mint bármelyik Földön található erőmű effektivitása. Azért lehetséges elérni 100 százaléknál nagyobb hatékonyságot, mert a fekete lyukakból kiszivároghat az energia, amit szabadon visszanyerhetünk akkor, amikor feltárjuk a plazmarészecskéket.”