Rejtélyes módon hiányzik a fekete lyuk az egyik galaxis közepéből

This image of Abell 2261 contains X-ray data from Chandra (pink) showing hot gas pervading the cluster as well as optical data from Hubble and the Subaru Telescope that show galaxies in the cluster and in the background. Astronomers used these telescopes to search galaxy in the center of the image for evidence of a black hole, weighing between 3 and 100 billion times the Sun, that is expected to be there. No sign of this black hole was found, deepening a mystery about what is happening in this system.
not image

Kulcsár Péter

2020. december 18. - 20:57

A NASA kutatói egy olyan galaxishalmazt fedeztek fel, amelynek centrumában egészen megmagyarázhatatlan okokból kifolyólag hiányzik a szupermasszív fekete lyuk.

A NASA kutatói egy olyan galaxishalmazt fedeztek fel, amelynek centrumában egészen megmagyarázhatatlan okokból kifolyólag hiányzik a szupermasszív fekete lyuk.

A szóban forgó fekete lyuk létezését 1999 és 2004 között elvégzett megfigyelések alapján feltételezték a csillagászok az Abell 2261 névvel ellátott, Földünktől 2,7 milliárd fényévre található clusterben – olvasható a NASA közleményében.

Nemrég a West Virginia Egyetem asztronómusai a NASA Chandra Röntgensugaras Obszervatóriuma és a Hubble űrtávcső által készített felvételeket elemezték, ám hiába keresték a fekete lyukat, nem találták meg.

Általánosságban elmondható, hogy minden egyes nagyobb galaxis közepében egy szupermasszív fekete lyuk van. Minél nagyobb egy galaxis, annál hatalmasabb a benne lévő fekete lyuk is. Érdekes módon az Abell 2261 esetében a valaha felfedezett egyik legóriásibb fekete lyukat jósolták meg a tudósok, azonban úgy tűnik, hogy tévedhettek.

Ez az objektum a Nap tömegénél százmilliárdszor nehezebb. Hogy ezt az adatot értelmezhető perspektívába helyezzük, a Tejútrendszer közepében lebegő fekete lyuk például “mindössze” négymilliószor nehezebb a Naprendszer központi csillagához képest.

De vajon miért hiányozhat éppen egy ekkora méretű fekete lyuk? A csillagászok szerint két galaxis egyesülése nyomán a sötét objektum kilökődhetett az univerzumba, maga után pedig ürességet hagyott.

Egy másik magyarázat alapján az így keletkezett szupergalaxis közepében egy sokkal gigantikusabb fekete lyuk jöhetett létre, majd további egybeolvadások nyomán egy nehezebben azonosítható, inaktív sötét objektum alakult ki.

Sarah Burke-Spolaor, a West Virginia Egyetem kutatója úgy gondolja, vagy nincsen semmilyen fekete lyuk sem a galaxis centrumában, vagy egy olyannyira gyenge erejű objektumról van szó, ami nem bocsát ki magából elegendő röntgensugarakat ahhoz, hogy detektálni lehessen a műszerekkel.