Forrásban lévő plazmabuborékokból jöhetett létre a sötét anyag

not image

Kulcsár Péter

2020. november 12. - 03:13

Egészen különös magyarázatot adtak nemrég amerikai fizikusok az univerzum legnagyobb részét kitöltő láthatatlan, rejtélyes sötét anyag kialakulásának körülményeire.

Egészen különös magyarázatot adtak nemrég amerikai fizikusok az univerzum legnagyobb részét kitöltő láthatatlan, rejtélyes sötét anyag kialakulásának körülményeire.

A Physical Review Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a világűr korai időszakában jöhettek létre a sötét anyag csírái. Az univerzum ezen periódusára az intenzív hőenergiák felszabadulása volt a jellemző, viszont ahogyan a világűr kezdett kihűlni és tágulni, buborékhoz hasonló, üstszerű objektumok keletkeztek, amelyek kiszűrték a szubatomi részecskéket.

Ha a kutatás eredményeit valóban be tudják bizonyítani, az elmélet pedig helytáll a szakértők elemzése után is, azzal az emberiség történelme során először tudnák alátámasztani a sötét anyag részecskéinek létezését.

Ahogyan a korábban említett buborékok fokozatosan megnőttek és tágultak, filterként működve megsemmisítették a kisebb tömeggel rendelkező szubatomi részecskéket. Mindezek alapján azt a következtetést vonták le, hogy lényegében a plazmabuborékok határozták meg, milyen anyagok élhettek túl az újonnan formálódó univerzumban.

Andrew Long, a Rice Egyetem fizikusa, egyben a tanulmány társszerzője elmondta,

“A világűrben jelenleg mért sötét anyag mennyisége az ősrobbanás utáni első frakciók kiszűrésének közvetlen eredménye.”

Mivel csak a nehezebb részecskék maradtak fenn, a teóriának köszönhetően új szempontok alapján követhetik nyomon és azonosíthatják a sötét anyagot, mégpedig úgy, hogy kizárják a kisebb tömegű részecskéket, mint például az úgynevezett WIMP-eket (weakly interacting  massive particles) a vizsgálatokból.

“Habár már évtizedek óta tudjuk, körülbelül mennyi sötét anyag található a kozmoszban, arról egyelőre fogalmunk sincs, honnan származnak és pontosan milyen tulajdonságokkal bírnak.”

zárta gondolatait Long.