A tálibok több tucat ballisztikus rakétát találtak a Pandzsír-völgyben (videóval)

Fotó: MTI/AP/Mohammad Aszif Hán
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 17. - 00:39

A tálibok több tucat rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát és robbanófejet találtak a Pandzsír-völgyben tárolva.

A tálib fegyveresek elfoglalták az utolsó támaszpontot – az Afganisztán keleti részén fekvő Pandzsír-völgyet –, és közzétettek egy videót, amelyen a szovjet gyártmányú 9K72 Elbrus (NATO-neve Scud B) taktikai ballisztikus rakéták és 9K52 Luna-M (NATO-neve FROG-7) rövid hatótávolságú tüzérségi rakéták raktára látható.

A videó alapján a rakétafegyvereket hosszú ideje a szabadban tárolták, és siralmas állapotban vannak. Helyi források szerint az 1980-as években a baráti szovjet kommunista rezsim több száz rakétarendszert ajándékozott az afgán kormánynak katonai segélyként – írja a Defence Blog.

A 9K72 Elbrus egy taktikai ballisztikus rakéta, amelynek hatótávolsága 300 km, hiba valószínűsége pedig 450-900 méter között van. Fontos ellenséges célpontok, például repülőterek, parancsnoki állások, nagy csapat- és járműkonvojok, légvédelmi ütegek, utánpótlási raktárak stb. támadására tervezték.

A 9K52 Luna-M egy szovjet rövid hatótávolságú tüzérségi rakétarendszer, amely irányítatlan és forgásstabilizált 9M21 rakétákat lő ki. Eredetileg az 1960-as években fejlesztették ki a taktikai nukleáris fegyverek taktikai tüzérségi támogatására, de fokozatosan átalakították hagyományos használatra.