Szlávik a gyerekek oltásáról: még legalább 3 millió felnőtt nincs beoltva

Fotó: Igazolást kap egy férfi, miután beoltották az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával Gulyás Gábor nyíregyházi háziorvos rendelőjében 2021. június 16-án. MTI/Balázs Attila
not image

Hujber Dávid

2021. június 17. - 08:38

Szlávik János sokkal fontosabbnak tartja a felnőttek beoltását, hiszen még mindig vannak két-három millióan, akik felvehetnék az oltásukat.

Magyarországon is beindult a gyermekek oltása, akik szintén hozzájárulhatnak az immunizálási folyamatokhoz. Szlávik szerint a felnőtt oltása sokkal fontosabb lenne, különösen azok után, hogy még mindig vannak két-három millióan, akik nem vették fel a vakcinájukat.

„Ugye a gyermekorvosok nagy része úgy gondolja, hogy a 12 éven felülieket is be kell oltani. Én ezzel óvatosabban bánnék, hiszen még legalább 3 millió felnőtt nincs beoltva.” – válaszolt a Mokka kérdésére Szlávik.

„Én úgy gondolom, sokkal fontosabb a felnőtteknek a beoltása, azt a két-három millió embert meggyőzni, akik egyáltalán nem akarják az oltást, minta gyermekeket.” – folytatta a neves szakember a beszélgetést.

„Természetesen, ha a gyermek és a szülő úgy gondolja, hogy szeretnék magukat, illetve a gyereket megvédeni, akkor természetesen ez ma már engedélyezett, és egészen biztos, hogy beadható.” – hangsúlyozta Szlávik, aki szerint valószínűleg már Magyarországon is jelen van a delta variáns.

„Ráadásul nagyon jó hatékonyságú, aránylag kevés reakció van, tehát a gyerek oltása egy pozitív dolog, de a járványt nem a gyerekek oltása fogja megakadályozni, vagy esetleg a számok növekedését, hanem a felnőtteké.”

„Mindent meg kell tennünk, hogy még azért pár százezer ember, nem is mondom, hogy millió, oltassa be magát.”