Szlávik szerint már Magyarországon is jelen lehet a delta variáns

Fotó: Megmérik egy férfi testhőmérsékletét, miután beoltották az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával Gulyás Gábor nyíregyházi háziorvos rendelőjében 2021. június 16-án. MTI/Balázs Attila
not image

Hujber Dávid

2021. június 17. - 07:50

Szlávik János a TV2 vendégeként mondott pár szót a mostanában egyre nagyobb teret kapó delta variánsról, ami már nem egy országban ütötte fel a fejét.

Szlávik a Mokka vendége volt csütörtök reggel, és természetesen szóba került az utóbbi időben sokat emlegetett delta variáns, ami az egyik legújabb mutációja a koronavírusnak. Ausztriában több esetet is regisztráltak a delta variáns kapcsán, és ennek kapcsán feltették Szláviknak a kérdést.

„Magyarországon már itt van ön szerint?” – hangzott el a kérdés a stúdióban. „Itt van már, mindenképpen itt van. Ezeket nem lehet megúszni, ez olyan volt mint a brit mutáns. Arra gondolt a világ, hogy a brit mutáns nem fog elterjedni. Elterjedt.”

Szlávik úgy látja, hogy ezek a variánsok is el fognak terjedni, amik gyorsan teret képesek nyerni maguknak. Az azonban jó hír, hogy újabb oltások jelenhetnek meg, melyek az eddigi képek alapján hatékonyak a mutánsok ellen.

„Ezek el fognak terjedni. Bízzunk abban, hogy a védőoltások hatékonyak ellenük. Jönnek újabb védőoltások, amelyek úgy tűnnek, hogy valamennyi ismert mutáns ellen hatékonyak. Ez nagyon jó hír, a következő hetekben, hónapokban újabb védőoltás fog Európába kerülni.”

Így változott megyénként a koronavírus-fertőzöttek száma szerdára – 6.16.

Magyarország továbbra is nagyon jól áll a védekezésben, hamarosan az 5,4 millió beoltottat is elérhetjük, ami szintén fontos mérföldkő lesz. A vakcinaszállítmányok folyamatosak, legutóbb is egy nagyobb adag érkezett a Pfizertől.