Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

Szlávik: az első és a második oltást követően is kerülnek kórházba betegek

Fotó: Budapest, 2021. április 11. Előkészíti az orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag második adagját egy asszisztens a fővárosi Szent Margit Kórház egyik oltópontján 2021. április 11-én. MTI/Mohai Balázs
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Ez is csak azt bizonyítja, hogy az embereknek óvatosnak kell maradniuk, még az oltásuk felvételének ellenére is, mely sokkal nagyobb védelmét képes biztosítani, mintha anélkül élnénk az életünket.

Szlávik János a TV2 vendégeként mesélt a Mokkában arról, hogy az emberek semmit sem bízhatnak a véletlenre, nagyon fontos, hogy az oltások beadása során se vegyenek vissza, ne engedjenek ki, mert nem létezik 100%-os védelem.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

Ugyanakkor az oltás messze nagyobb valószínűséggel véd meg bennünket a fertőzéstől, a súlyos megbetegedéstől, mint bármi más. Emiatt is van nagy jelentősége az oltások felvételének, amivel szintén jól halad Magyarország.

„Nagyon fontos, senki ne gondolj azt az első oltás után, hogy ő már védett a fertőzéstől. Ennek a védettségnek nagyon komoly immunológiai mechanizmusai vannak. Nagyon komoly idő telik el addig, amíg megjelennek az antitestek, amíg kialakulnak azok a sejtek, amik megvédenek bennünket.”

„Ehhez hetek kellenek, ráadásul a védettség szintje az első oltás után 2-3 héttel valóban már bizonyos fokú védettséget ad, de ezt a védettséget emelni kell, és ezért el kell telni második oltásig 21, 28, 35, 42 napnak, vagy akár 12 hétnek, majd ezt követően jön még egy oltás, ami megint csak egy, vagy két hét jön, amíg ez a meghatározott 80-90%-os védelem kialakul.

„A védelem legmagasabb szintje a második oltást követő egy, vagy két hétben jön. Akkor jelenthetjük ki, hogy igen, ön védett a súlyos megbetegedés ellen, vagy attól, hogy kórházba kerüljön.” – tisztázta a helyzetet Szlávik.

Szlávik szerint ezekre a számokra lehet szükség a magyar nyájimmunitás kialakulásához

Arra a kérdésre is egyértelmű választ adott, hogy kerülnek-e olyanok kórházba, akik már megkapták az első vakcinát. „Klasszikus koronavírus tünetekkel, tehát nem szabad lazítani. Az embereknek az első oltás után még ugyanúgy be kell tartania a szabályokat, vigyázni magára, nem gondolhatja azt, hogy övé a világ, és teljesen védett a fertőzéstől.”

„Még a második oltást követő közvetlen időszakban is kerülnek kórházba, nyilvánvalóan nem súlyos tünetekkel, nyilvánvalóan nem nagy valószínűséggel kerülnek intenzív osztályra. Tessék vigyázni magunkra, ráadásul 100%-os védettség nincsen.”