Szlávik szerint ezekre a számokra lehet szükség a magyar nyájimmunitás kialakulásához

Fotó: Miskolc, 2021. április 11. Szidorné Molnár Katalin ápolónő az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával beolt egy férfit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 11-én. MTI/Vajda János
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Hamarosan eljöhet egy olyan pont is, amikor szükségessé válnak a kampányok, hogy minél többen regisztráljanak, bár úgy tűnik, hogy a magyarok közel háromnegyede oltáspárti lett.

Szlávik János infektológus főorvos hétfő reggel a Mokka vendége volt a TV2-nél, ahol több témát is érintett a harmadik hullám idején, mely még mindig jelentősen érezteti hatását.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

Az első kérdések között elhangzott, hogy vajon oltással, és oltás nélkül is elérhető a nyájimmunitás, és ha igen, a lakosság hány százalékára van szükség ehhez. „Mindenképpen csak oltással érhető el. Rendkívül szomorú lenne, ha a betegekkel érnénk el a nyájimmunitást.”

„A nyájimmunitás azt jelenti, hogy a lakosságnak egy jelentős része találkozott már a vírussal, vagy az oltással. Persze óriási átfedések vannak az oltások és a betegek között, hiszen tudjuk, ma már azokat is lehet oltani, akik átestek a betegségen, ők is kaphatnak egy oltást, hogy még nagyobb védettségük legyen.”

„Összességében az angol mutánsnál úgy tartják, hogy 70-80%-a az embereknek, ha már elér egy ilyen bizonyos találkozást a vírussal, vagy a védőoltással, akkor a lakosság kellőképpen védett lesz. Ez azért messze van, hiszen jelenleg a 3 millió felé haladunk.”

A magyarok már több mint 70%-a oltáspárti

„Más országok tapasztalataiból úgy tudjuk, hogy 5 milliónál kicsit meg fog torpanni az oltási hajlandóság, és akkor kell majd úgymond kampányolni az oltások mellett, megértetni, hogy mi ennek a haszna, hogy el tudjunk jutni a 70-80%-hoz.”