Soha nem látott szikladarabokat találtak a Marson

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. november 14. - 04:11

Az amerikai űrügynökség Perseverance marsjárója különleges formával megáldott kőzetekre bukkant a kietlen vörös bolygón.

A Perseverance rover újból munkába állt azt követően, hogy november elejéig több héten keresztül a megerősödött napviharok miatt készenléti üzemmódba állították. A marsjáró az alvó időszakot követően folytatta október elején befejezett feltérképezését, mely során a Jezero-kráter mélyén található geológiai struktúrákta mustrálta.

A NASA legutóbbi Twitter-bejegyzésében osztotta meg azokat a felvételeket, amelyeket az űrbéli kütyü készített a tetejére szerelt kamerával, és amelyeken olyan kőzetek láthatóak, amiket eddig egyszer sem sikerült kutatóknak szemügyre venniük.

“Megnézhettem azokat a szikladarabokat, amiket eddig még senki sem láthatott. Lecsiszoltam egy kisebb kő felszínét, hogy megvizsgálhassam, mi rejlik a belsejében. A következő misszióm a mintavétel lesz” – írták a Perseverance rover nevében az amerikai űrügynökség mérnökei.

Azért is számít áttörő felfedezésnek az ominózus kőzet, mivel az 1970-es évek óta a NASA egyszer sem tudta részletesebben górcső alá venni őket, hiszen nem rendelkeztek fejlett roverrel, ami képes lett volna végrehajtani a bonyolult mintavételezési folyamatokat.

A Perseverance esetében azonban már más a helyzet, a csiszolás és koptatás révén pedig valóban egyedi belátást nyerhettek a marsi sziklák rejtelmébe. A szóban forgó kőzet belsejében egy szabályos háromszög alakú, fehéres színű foltot is találtak, amiről először azt hitték, egy újfajta ásványtípus lehet, végül azonban észrevették, hogy éppen fúrás közben keletkezett.

Percy eddig egészen pontosan 43 alkalommal vett mintát a vörös bolygó kőzeteiből, amelyeket vékony fiolákba helyezett, és ha minden az amerikai űrhivatal előzetes tervei szerint alakul, akkor a 2030-as évek elejére elszállíthatja őket a Földre – a geológusok, csillagászok és asztrofizikusok nagy örömére.