Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Begyűjtötte a Perseverance az első marsi kőzetmintákat

NASA
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Sikerrel zárult a NASA küldetése, és némi fennakadások után végül begyűjtötték a roverre szerelt robotkarokkal a kulcsfontosságú kőzetdarabokat.

A Perseverance megkezdte a marsi táj alapos geológiai feltárását, melynek során a fedélzetére helyezett, előre elkészített üvegfiolába rakta az első kőzetmintákat – olvasható a NASA sajtóközleményében.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

A Jezero-kráter környékén mozgó Perseverance az egykoron vízzel teli tó mélyén rengeteg hasznos mérést végezhet el, miközben megfejtheti a sivár panoráma keletkezésének valódi történetét.

Ez volt az első eset, hogy sikerült élhetőnek hitt bolygóról olyan mintákat összeszedni, amelyek révén bizonyíthatják a földönkívüli élet kialakulásának lehetőségét, hiszen ha vízre utaló nyomokat találnak bennük, az mindent megváltoztathat.

Korántsem volt egyszerű feladat végrehajtani a küldetést, körülbelül két héttel ezelőtt egy érthetetlen hiba miatt a robotkar üresjáratban működött, és kőzet helyett levegőt markolt meg, így nem véletlen, hogy a tudósok kissé kétségbeesetten álltak a helyzet előtt.

Végül aztán megemberelte magát a Perseverance, orvosolták a malőrt, és ha minden jól alakul, akkor a közeljövőben további értékes kőzetmaradvánnyal és kozmikus porral gazdagíthatják a marsjáró mintavételező tubusát.

Az évtized végéig még rengeteg misszió vár a roverre, ám ha mindet teljesíti, akkor geológiai kincseket hozhat vissza a vörös bolygó felszínéről a Földre, ami a kutatók évszázados álma volt.