Clouds
21 Budapest
Dollár
368,41 Ft
Euró
394,89 Ft
Font
452,17 Ft
Bitcoin
27,810 $

Begyűjtötte a Perseverance rover az első marsi kőzetmintákat

NASA
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Habár csak a mintavevő szerkezetről készült fotók alapján mondhatjuk el, hogy sikerrel zárult a NASA Mars-missziója, minden jel arra utal, hamarosan a Földön is megvizsgálhatják a kőzeteket a geológusok.

A Perseverance rover a Rochette becenévre keresztelt szikladarabon hajtott végre mély fúrásokat, a belőle kipattanó kőzetmaradványokat és porszemcséket pedig abba a fiolába gyűjtötte össze, amelyet a fedélzetére szereltek.

Soron kívül Tavaszi nap-éj egyenlőség: hétfőn késő este megkezdődik a csillagászati tavasz

A The New York Times riportjából kiderült, ezúttal gond nélkül lezajlott a mintavétel, nem úgy, mint augusztusban, amikor is hiába rázogatták az egységet, végül nem tudták helyére rakni a kőzetdarabot.

Mindeközben arra lehettünk figyelmesek, hogy a misszióról készült fotókon csak nagyon nehezen vehető ki a kőzet, az egyiken például teljes sötétség fedi a fiola belsejét, így nem véletlen, hogy egyből elkezdődtek a találgatások, vajon blöffölt-e a NASA.

Az amerikai űrügynökség projektmenedzsere, Jennifer Trosper minden kétséget eloszlatott a teóriák felől, elmondta ugyanis, hogy csupán a rossz látási szög, illetve a gyenge fényerő miatt tűnhet úgy, hogy hiányzik a marsi szikla a Perseverance belsejéből.

Csak reménykedhetünk benne, hogy egészen a Földre való visszatéréséig ott marad a kőzet, máskülönben lényegében a semmiért küldték a Marsra több tízmilliárd amerikai dollárért az űrszerkezetet, ami nagy csalódás lenne a tudományos társadalom számára.

Szerencsére nem ez volt az egyetlen kőzetgyűjtési küldetés, a Perseverance ugyanis még rengeteg alkalommal megkísérelheti a fúrásokat, és egészen 2030-ig annyi mintát rakhat a fedélzetére, amennyi végleg kielégítheti a szakemberek vágyait.