A kozmikus sugárzás miatt legfeljebb négy évig tartózkodhatnak a Marson a telepesek

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 7. - 07:44

Miközben hangzatos projektek révén arról szállingóztak az ötletbombák, hogy a Marson bizony lehetséges önfenntartó kolóniákat létrehozni, a valóságban teljesen más a helyzet.

Talán mondanunk sem kell, hogy az űrverseny egyik kulcsfontosságú célpontja a Mars, melynek meghódítása már a következő évtized elején megtörténhet, feltéve ha hihetünk Elon Muskéknak, illetve a kínai űrügynökség legutóbbi tervezetének.

Miközben a mérnökök éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy kifejlesszék és lefektessék a Marsra szállás alapjait, kutatók egy józanító tanulmányt publikáltak, melyben leírták, pontosan meddig tartózkodhatnak emberek a vörös bolygó felszínén.

Az UCLA, MIT, Skolkovo Tudományos és Technológiai Intézet, valamint a GFZ Potsdam tudósai által jegyzett kutatás alapján a kozmikus sugárzás az egyetlen gátja az emberek Marsra szállításának. A Napból érkező káros sugarak úgynevezett SEP részecskékből állnak, amelyek bár gyengébbek, mint a galaktikus kozmikus sugarak (GCR), nagyobb tömegű elemekből állnak, amelyek sebesen közlekednek.

Jó hír, hogy ezeket a sugarakat érdekes módon a Nap is ki tudja szűrni, ami azt jelenti, hogy a Marsra igyekvő asztronauták SEP-knek lesznek inkább kitéve, így valamelyest könnyebb helyzetbe kerülhetnek.

Az előzetes számítások szerint mivel a GCR aktivitás a maximális Nap-tevékenységet követő 6-12. hónapban a legerőteljesebb, ezért a Marson biztonságosan legfeljebb négy évet lehetnek az űrhajósok, ezt követően már jelentősen károsodhat a szervezetük, és roncsolódhatnak a különböző szöveteik.

A tudósok hozzáteszik, bár speciális pajzsokkal, például fémlemezekkel, valamint alacsony sűrűségű polimer műanyagszálakkal részben kivédhető a sugárzás, óriási mennyiségben kellene őket a vörös bolygóra szállítani, ami ellehetetlenítené a Mars-missziók kivitelezését, így az egyetlen megoldás abban rejlik, ha rövidebb ideig végzik a kutatómunkákat az égitesten.