Clouds
21 Budapest
Dollár
345,38 Ft
Euró
370,54 Ft
Font
432,02 Ft
Bitcoin
26,936 $

Bebizonyította a Perseverance rover, hogy a marsi kráter korábban tó volt

NASA
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A NASA Perseverence rovere segítségével a kutatók alátámasztották korábbi feltételezéseiket, melyek alapján kijelenthető, a Jezero-kráter egykoron folyadékkal teli tó lehetett.

A marsjáró által elkészített fényképek alapján megállapították, hogy a Marson lévő Jezero-kráter környékén található geológiai struktúrák bizonyítják, a mélyedésben víz vagy más folyékony anyag lehetett – olvasható a Space.com magazin beszámolójában.

Soron kívül Eddig 425 897-en kapták meg a negyedik covid elleni oltásukat Magyarországon

Geológusok annak a lehetőségét sem zárták ki az üledékes kőzetek formációi alapján, hogy a Marson hasonló időjárási körülmények uralkodtak, mint a Földön napjainkban, és a bolygón hemzseghettek az óriási tavak, tengerek és óceánok.

Egyelőre nem tudni, milyen tényezők járulhattak hozzá a csapadék és a folyékony anyagok eltűnéséhez, ezért az elkövetkező missziók során azt szeretnék megvizsgálni, kimutathatóak-e a Marson a párolgás és az aszály nyomai.

A Perseverance révén pusztán a részletes fotók tanulmányozásával sikerült előrelendíteni a kutatásokat, így a tudósok azt remélik, hogy a célzott kőzetgyűjtési procedúrák alkalmával még ennél is többet megfejthetnek a vörös planéta rejtélyeiről.

Az üledékrétegek egyébként kiváló táptalajai a potenciális földönkívüli életre utaló nyomok felfedezésének, hiszen ezekben a kőzetekben könnyen lehet, rábukkanhatnak apró mikroorganizmusok, vagy akár kifejlett többsejtűek megkövesedett fosszíliáira is.

Habár kietlennek, sivárnak és halottnak tűnik a vörös marsi felszín, a valóság ezzel szemben teljesen más, a zord külső ugyanis minden bizonnyal egykoron élettől nyüzsgő óceánokat rejthetett, melyek hátramaradt bélyegei mind a mai napig ott bujkálhatnak.