Dollár
381,81 Ft
Euró
394,65 Ft
Font
466,60 Ft
Bitcoin
24,414 $

Sötét anyagra vadászó teleszkópot süllyesztettek a világ legmélyebb tavának fenekére

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. március 21. - 01:05

Orosz kutatók egészen egyedi módját választották a neutrínók, vagyis a sötét anyag összetételét nagy mértékben kitevő szubatomi részecskék felkutatásának.

Ahelyett, hogy egy obszervatórium segítségével a világűr bizonyos pontjaira fókuszálnának és ezáltal detektálnák a neutrínókat, a Bajkál Gigatonna Volume Detektor (Baikal-GVD) gömb alakú űrteleszkópot közel 1,6 kilométeres mélységbe süllyesztették a Bajkál-tó fenekére.

Soron kívül Bokros Lajos: Az Orbán-kormány szakszerűtlen gazdaságpolitikája okozta a válságot

A Gizmodo tudományos magazin tudósítása szerint a víz sokkal jobb közegnek számít, mint a levegő, ezáltal a kutatók még a legparányibb részecskéket is azonosítani tudják az univerzumban.

A Földet állandó rendszerességgel bombázzák a neutrínók anélkül, hogy bármilyen zavart okoznának, ám a víz alatt található érzékeny szenzoroknak köszönhetően a Baikal-GVD még a legkisebb részecskék áthaladását is regisztrálni tudja.

Bair Sojbonov, az orosz Atomkutatási Intézet projektvezetője elmondta, kizárólag a Bajkál-tó alkalmas arra, hogy víz alól nyomon lehessen követni az univerzumbéli szubatomi mozgásokat és jelenségeket, mivel mélységén kívül a tisztasága és az ideiglenes befagyása is hozzájárulhat a kutatások sikerességéhez.

Az elkövetkező néhány évben tovább fejleszthetik majd az űrtávcsövet, így akár egy teljes köbkilométert lefedhet az általa vizsgált felület, melynek hála még a legapróbb neutrínókat is detektálhatják, ha kellő odafigyeléssel végzik a megfigyeléseket.

Ha végre sikerülne azonosítani a szubatomi részecskék ezen különleges fajtáját, azzal komoly előrelépéseket tehetnének a világűrt övező rejtélyek megoldása irányába, többek között fényt deríthetnének a sötét anyag viselkedésére, esetleg az antianyagok speciális tulajdonságaira.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.