Sötét anyagra vadászó teleszkópot süllyesztettek a világ legmélyebb tavának fenekére

Fotó: Unsplash
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Orosz kutatók egészen egyedi módját választották a neutrínók, vagyis a sötét anyag összetételét nagy mértékben kitevő szubatomi részecskék felkutatásának.

Ahelyett, hogy egy obszervatórium segítségével a világűr bizonyos pontjaira fókuszálnának és ezáltal detektálnák a neutrínókat, a Bajkál Gigatonna Volume Detektor (Baikal-GVD) gömb alakú űrteleszkópot közel 1,6 kilométeres mélységbe süllyesztették a Bajkál-tó fenekére.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A Gizmodo tudományos magazin tudósítása szerint a víz sokkal jobb közegnek számít, mint a levegő, ezáltal a kutatók még a legparányibb részecskéket is azonosítani tudják az univerzumban.

A Földet állandó rendszerességgel bombázzák a neutrínók anélkül, hogy bármilyen zavart okoznának, ám a víz alatt található érzékeny szenzoroknak köszönhetően a Baikal-GVD még a legkisebb részecskék áthaladását is regisztrálni tudja.

Bair Sojbonov, az orosz Atomkutatási Intézet projektvezetője elmondta, kizárólag a Bajkál-tó alkalmas arra, hogy víz alól nyomon lehessen követni az univerzumbéli szubatomi mozgásokat és jelenségeket, mivel mélységén kívül a tisztasága és az ideiglenes befagyása is hozzájárulhat a kutatások sikerességéhez.

Az elkövetkező néhány évben tovább fejleszthetik majd az űrtávcsövet, így akár egy teljes köbkilométert lefedhet az általa vizsgált felület, melynek hála még a legapróbb neutrínókat is detektálhatják, ha kellő odafigyeléssel végzik a megfigyeléseket.

Ha végre sikerülne azonosítani a szubatomi részecskék ezen különleges fajtáját, azzal komoly előrelépéseket tehetnének a világűrt övező rejtélyek megoldása irányába, többek között fényt deríthetnének a sötét anyag viselkedésére, esetleg az antianyagok speciális tulajdonságaira.