Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,84 Ft
Euró
395,28 Ft
Font
462,48 Ft
Bitcoin
62,149 $

A várakozásokat felülmúlva túlélte a hosszú holdi éjszakát a japán holdraszálló egység

Az űrszonda ismét működik, holott eredetileg nem erre tervezték.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

Túlélte a hosszú holdi éjszakát a japán Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) holdraszálló egység és újból kapcsolatba lépett a Földdel – közölte hétfőn a japán űrkutatási hivatal (JAXA). Mint ismert, a SLIM január 20-án landolt a Hold felszínén, s ezzel Japán lett az ötödik ország, amely szondát juttatott a Föld kísérőbolygójára. Az űreszköz a Hold egyenlítőjétől délre szállt le, és kivételes – 55 méteres – pontossággal érte el a kijelölt célt.

Ám leszállása után energiaellátási problémák miatt egy időre ki kellett kapcsolni, ugyanis érkezésekor felborult, és rossz szögben álltak az energiát biztosító napelemei. Kicsivel több mint egy héttel később, január 28-án azonban a napfény elérte az űreszközt, és megoldódott az energiaellátása. A JAXA akkor annyit közölt, hogy előző este sikerült kapcsolatba lépni a SLIM-mel, amely újra működésbe lépett. Soron kívül Pillanatok alatt árasztotta el a víz a dubaji repülőteret egy szokatlanul heves vihar után

Egyúttal megerősítették, hogy a szonda többsávos kamerája megkezdte a felvételek készítését, és el is küldte erről az első képeket. Hétfőn azonban a japán űrkutatási hivatal meglepetését fejezte ki, hogy a SLIM a várakozásokat felülmúlva most túlélt egy hosszú holdi éjszakát is, és megint működik, holott eredetileg nem erre tervezték. Egy holdi nap 14 földi nappal egyenlő, az éjszakák ugyanilyen hosszúak – jegyzi meg az Infostart.

Emellett érdemes még hozzátenni azt is, hogy az ember nélküli japán űreszköz 2,4 méter hosszú, 1,7 méter széles és 2,7 méter magas, tömege 200 kilogramm. 2023. szeptember 7-én indították el a délnyugat-japáni Tanegasima űrrepülőtérről, és december 25-én állt Hold körüli pályára, legfontosabb feladata pedig az volt, hogy a pontos – 100 méteren belüli – landolást sikeresen teljesítse, mindemellett kőzetelemzést végezzen a 300 méteresnél kisebb átmérőjű Shioli-kráterben.

Világûr, 2024. január 29. A japán ûrhivatal (JAXA) által közreadott, a SLIM nevû ûrszonda felvétele a Hold felszínérõl 2024. január 29-én A Shioli nevû, 300 méteresnél kisebb átmérõjû kráterben landolt SLIM jelenleg a Hold felszínét vizsgálja, és kõzetelemzéseket végez. Japán az ötödik ország az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után, amely sikeres holdra szállást hajtott végre. MTI/AP/JAXA

Továbbá arról is beszámoltunk, hogy a NASA történelmi együttműködést hajtott végre egy privát űrkutatási vállalattal, az Intuitive Machines és az űrhivatal Odysseus nevű holdi egysége pedig sikeresen landolt az égitesten. Ezzel 52 év múltán az Egyesült Államok ismét megvetette a lábát a Holdon. Mint kiderült, a landolás sikeres volt, az egység kommunikál a földi irányítással, a napelemek pedig kinyíltak. Később viszont arra is fény derült, hogy mégsem ment minden tökéletesen.