Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,31 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,13 Ft
Bitcoin
62,252 $

Japánnak sikerült kapcsolatba lépnie a Holdra küldött űrszondájával

A szonda többsávos kamerája megkezdte a felvételek készítését, és el is küldte erről az első képeket.

Fotó: A japán űrhivatal (JAXA) munkatársai a SLIM nevű űreszköz holdra szállási kísérletét követik nyomon a Tokió térségében lévő Szagamihara űrközpontjában 2024. január 19-én. MTI/AP/Eugene Hoshiko
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

A JAXA japán űrügynökség hétfőn közölte, miszerint működésbe lépett a SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) japán űrszonda, amely nagyjából másfél hete landolt a Holdon, de leszállása után energiaellátási problémák miatt egy időre ki kellett kapcsolni – írta meg az Infostart az MTI beszámolója alapján.

„Tegnap este sikerült kapcsolatba lépni a SLIM-mel, és újra működésbe lépett” – áll a közösségi médiában közzétett bejegyzésben. Hozzátették, hogy a szonda többsávos kamerája megkezdte a felvételek készítését, és el is küldte erről az első képeket. Egyúttal emlékeztettek: a SLIM szonda január 20-án a tervezett helyszínen, nagy pontossággal szállt le a Holdra. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

Ám landolás közben félrebillent, napelemei nem a Nap felé néztek, és mivel nem tudták ellátni energiával, úgy döntöttek, hogy kikapcsolják. A JAXA tájékoztatása szerint a Shioli nevű, 300 méteresnél kisebb átmérőjű kráterben landolt SLIM jelenleg a Hold felszínét vizsgálja, és kőzetelemzéseket végez.

Érdemes hozzátenni: Japán az ötödik ország az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után, amely sikeres holdra szállást hajtott végre. A SLIM által gyűjtött adatokat az amerikai Artemis űrprogramhoz is felhasználják, a program célja pedig az, hogy a NASA több mint 50 év után ismét embert juttasson a Holdra.

A NASA asztronautáinak tervezett holdra szállását azonban január elején egy évvel későbbre, 2026 szeptemberére halasztották – jegyzik meg. Emellett korábban arról is beszámoltunk, hogy noha nagy reményekkel indították, végül megsemmisült a Holdra küldött Peregrine szonda, s vele együtt Weöres Sándor egyik verse is.