Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

Mégsem sikerült olyan jól az USA holdra szállása

52 év után tért vissza a Holdra az Egyesült Államok, ám úgy tűnik, volt egy kis probléma.

Fotó: unsplash
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az NASA történelmi együttműködést hajtott végre egy privát űrkutatási vállalattal, az Intuitive Machines és az űrhivatal Odysseus nevű holdi egysége pedig sikeresen landolt az égitesten. Ezzel 52 év múltán az Egyesült Államok ismét megvetette a lábát a Holdon.

Mint kiderült, a landolás sikeres volt, az egység kommunikál a földi irányítással, a napelemek pedig kinyíltak. Mégsem ment minden tökéletesen, Steve Altemus, az Intuitive Machines vezérigazgatója ugyanis közölte, hogy az Odysseus az oldalán fekszik, a borulást pedig minden bizonnyal egy szikla okozta. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

A jó hír, hogy rádióantennák továbbra is a Föld felé mutatnak, a napelemek pedig hibátlanul töltik az akkumulátorokat. A tudományos műszerek is működnek, ugyanakkor ez a szerencsének is köszönhető, hiszen az Odysseus a „jó oldalára” borult – számolt be róla a BBC.

„Reméljük, hogy kapunk képeket, ezt követően felmérjük az egység szerkezetét és az összes külső berendezést egyaránt” – mondta Altemus, hozzátéve, hogy a projekt így talán még izgalmasabb, és a tervek szerint folytatják a felszíni műveleteket a következő egy hétben, míg az Odysseus üzemel.

Az amerikai űrkutatási hivatal Lunar Reconnaissance Orbiter nevű műholdja a hétvégén keresi meg az Odysseus-t, hogy megerősítse hollétét. Az űrszondát február 15-én lőtték fel a floridai Kennedy Űrközpontból egy SpaceX Falcon 9 rakétával. A telefonfülke méretű holdi egység így több szempontból is komoly előrelépés a NASA és a privát űrkutatási vállalatok közös munkája kapcsán.