Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

Román külügyminiszter: sajnálatos, hogy Orbán Viktor Románia területéről terjeszti nézeteit, melyekkel Bukarest nem tud azonosulni

Bogdan Aurescu román külügyminiszter nyilatkozik, amint az Európai Unió külügyminisztereinek luxembourgi ülésére érkezik 2021. október 18-án. MTI/EPA/Julien Warnand

Takács Petra

2022. július 25. - 20:27

Bogdan Aurescu román külügyminiszter sajnálatosnak nevezte, hogy Tusványoson Orbán olyan nézeteit terjesztette, melyekkel Bukarest nem tud azonosulni.

A román diplomácia vezetője szerint a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) múlt heti rendezvényein nem hangzottak el Romániát provokáló kijelentések magyar kormányzati tisztségviselők részéről, ugyanakkor Bogdan Aurescu sajnálatosnak nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Románia területéről terjesztett olyan nézeteket, amelyekkel Bukarest nem tud azonosulni.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

Aurescu a Digi24.ro hírportálnak adott hétfői interjújában felidézte: a tusnádfürdői rendezvénysorozat kapcsán már Szijjártó Péter július 12-i bukaresti látogatásakor felvetette a román fél, mennyire fontosnak tartja, hogy a magyar tisztségviselők magánlátogatásai és nyilvános megszólalásai összhangban legyenek a magyar-román alapszerződés és stratégiai partnerség szellemével.

A román külügyminiszter szerint magyar partnere arról biztosította, hogy a Tusványoson részt vevő magyar kormányzati tisztségviselők felelős módon fognak viszonyulni a kétoldalú kapcsolatokhoz, hiszen ez Magyarországnak is érdeke. Aurescu úgy értékelte: magyar részről – Orbán Viktor szombati előadását is beleértve – nem érte provokáció Romániát, a magyar kormánytagok nem érintettek olyan, Bukarest számára kényes kérdéséket, mint az “úgynevezett etnikai alapú” autonómia, vagy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek kollektív jogai (amelyeket Bukarest nem ismer el).

Aurescu másfelől egyetértett a Digi24.ro riporterének felvetésével, aki szerint Orbán Viktor provokatív kijelentéseket tett az Európai Unióról, az európai szolidaritásról, és bírálta az Oroszország elleni szankciókat, illetve a nyugati értékeket.

“Így igaz. És sajnálatos, hogy ilyen nézeteket Románia területéről terjesztenek a mindannyiunkat érintő mostani globális helyzet közepette, annál is inkább, hogy ezek a nézetek nem egyeznek meg a mi hivatalos álláspontunkkal, így világos, hogy nem érthetünk egyet velük. Hogy a fajokról szóló nyilatkozatokat ne is említsem, mert azok elfogadhatatlanok”

– mondta a román külügyminiszter.

Aurescu leszögezte: világos, hogy Ukrajna egy agresszió áldozata, és “támogatni kell, hogy ellenálljon és győzzön”. Az Egyesült Államok, az EU és más nemzetközi szövetségesek által Oroszország ellen bevezetett szankciók szerinte hasznosak, azokat Románia támogatja, hatásuk pedig már érzékelhető. Románia EU-tagként, NATO-szövetségesként, az Egyesült Államok stratégiai partnereként következetes és aktív támogatója a demokratikus értékeknek, a jogállamnak és a nemzetközi jognak – hangoztatta a román külügyminiszter.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.