Dollár
392,18 Ft
Euró
412,01 Ft
Font
480,13 Ft
Bitcoin
16,932 $

Renderfotókon csodálhatjuk meg, miként tölti fel egymást két Starship űrhajó

Twitter/Erc X
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 12. - 23:50

Egy lelkes rajongó egészen különleges fotót posztolt nemrég Twitterére, melyen az látható, amint két Starship űrhajó feltölti egymást üzemanyaggal.

Ahhoz, hogy az óriási, felhőkarcolókhoz hasonlító méretekkel rendelkező űrhajó Mars vagy Hold körüli pályára álljon, rengeteg üzemanyag szükséges, ezért még nem tudni, pontosan hány modult kell kiküldeni az univerzumba ahhoz, hogy gond nélkül végbemenjen egy-egy küldetés.

Soron kívül Németország szerint Oroszország nem tudja, és nem is fogja megnyerni a háborút

Egy megrögzött SpaceX-rajongó művész nemrégiben egy egészen pazar fotót tett közzé a világhálón, amelyen nem más, mint a Starship két prototípusa látható, miközben orbitális újratöltést végeznek el.

Habár pikánsnak tűnhet első blikkre a felvétel, és sokakban pajzán gondolatokat kelthet, valójában arról van szó, hogy e folyamat közben az egységek képesek feltölteni a másik modult hajtóanyaggal, így lényegében megspórolják a Földre való visszatérést.

Költséghatékonyság szempontjából tökéletes ötlet lenne egy ilyen módszer megalkotása, ám ehhez még rengeteg fejlesztést eszközölni kell, ami nem lesz egyszerű feladat, hiszen első körben egy biztonságos rakétát és űrhajót szükséges létrehozni.

A NASA még tavaly októberben kötött egy 53 millió dolláros szerződést a SpaceX-szel annak érdekében, hogy demonstrálják a technológiát, amelyről oly régóta beszélnek, ám a Starship újrahasznosítási tesztjei egyelőre még nem kezdődtek el.

A teszt során egyébként egy tíz tonnás folyékony oxigénből álló tartályt vihetnek át egyik Starshipről a másikra, ami igencsak körülményes feladat lesz, így a SpaceX mérnökeinek hosszú időre van szükségük ahhoz, hogy kifejlesszék az eljárást.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.