Clouds
21 Budapest
Dollár
359,52 Ft
Euró
390,21 Ft
Font
444,03 Ft
Bitcoin
22,787 $

Kigurult a hangárból a SpaceX hatalmas Starship űrhajója

SpaceX
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egyre közelebb kerültünk ahhoz, hogy megkezdjék a tesztrepüléseket a SpaceX ambiciózus prototípusával, a felhőkarcoló nagyságú Super Heavy boosterrel.

Az Elon Musk vezette vállalat kedd délután gurította ki az összeszerelő hangárból az 50 méter magas Starship űrhajó kilövésére szolgáló, közel 70 méter hosszúságú Super Heavy rakétát végső pozíciójába.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

A Twitteren közzétett videókból kitűnik, hogy a dél-afrikai származású amerikai üzletember valóban nem kertelt, amikor azt hangoztatta, hogy minden idők legnagyobb rakétája lesz a Super Heavy, amelyet 29 Raptor erőforrás hajthat majd.

Míg az eddigi, Starshippel végrehajtott tesztek során legfeljebb egy tucatnyi meghajtóegységet használtak fel, az új ellenőrzések alkalmával már ennek több mint kétszeresét vehetik igénybe.

Még mielőtt a SpaceX mérnökei kilőhetnék az együttesen 121 méter magas Starshipet a magasba, meg kell kapniuk a zöld jelzést a szövetségi repülésbiztonsági hivataltól, mivel egyelőre még nem rendelkeznek a szükséges engedélyekkel ahhoz, hogy kiküldhessék a modult az univerzumba – írta az Ars Technica magazin.

Habár a SpaceX több ízben is hamarabb elvégezte a teszteket, mintsem hogy kiadta volna a hivatal a végső döntését, most nem teheti ezt meg, mivel a jelenlegi szabályok szerint környezetvédelmi törvényeket szegnének meg, amit nem szeretnének megkockáztatni.

Ha végül elfogadják az ütemtervet, akkor egy 30 napig tartó időszak következhet, mely során opponenseket hívnak, akik kérdéseket tesznek fel a vállalatnak, és ha ezt is sikeresen megválaszolják, szabaddá válhat az út a Starshippel kapcsolatos missziók előtt.