Clouds
21 Budapest
Dollár
359,52 Ft
Euró
390,21 Ft
Font
444,03 Ft
Bitcoin
22,787 $

Veszélyesnek minősítette az űrrepülési bizottság a Starship kilövőállomását

SpaceX
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az amerikai Szövetségi Repülési Igazgatóság (FAA) szerint a texasi Boca Chicában felállított űrbázison kizárólag saját felelősségére folytathat kilövéseket a SpaceX.

A CNBC értesülései szerint a arra kötelezheti a SpaceX-et az elkövetkező hetekben az FAA, hogy apró részeire bontsa szét a hatalmas kilövőállomást, mivel nem nyújtották be a szükséges dokumentumokat, így hivatalosan csak kutatási célokra alkalmazhatják.

Ami ennél is érdekesebb, hogy valójában nem az FAA begyében van a vállalat, sokkal inkább a konkurens cégek noszogatják a hivatalt, hogy vizsgálják meg, minden ül-e a SpaceX-nél, mivel nem szeretnének kikapni tőlük az űrversenyben.

Abban igazat kell adni az FAA-nak, hogy valóban radikális változás történt az Elon Musk által vezetett cég esetében, hiszen míg 2014 óta egy mai napig használt sztenderdet alkalmaztak, addig az új Super Heavy boosterekhez már módosított indítótornyokat építettek, amelyek biztonsági kockázatokkal járnak.

Az FAA szóvivője elmondta, a cég saját felelősségére építi ezeket a tornyokat, ezért ha valami nem kívánt baleset történik, az egyes-egyedül a SpaceX hibája lesz.

A Super Heavy boosterrel a Starship űrhajókat állíthatják először Föld körüli pályára, majd később – ha minden jól alakul – a Holdra és a Marsra is szállíthatnak vele rakományokat, később pedig embereket.

A teszteredmények eddig rendkívül biztatóak voltak, és a SpaceX már július végére tervezte volna, hogy végrehajtja az első éles repülést, bár úgy tűnik, hogy ennek egyetlen akadálya lehet, ez pedig nem más, mint az FAA engedélyének hiánya.