Készen áll a SpaceX Super Heavy boostere a kilövésre

SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021. július 5. - 09:22

Hamarosan elszállíthatják az összeszerelő hangárból a hatalmas monstrumot, és áthelyezhetik a kilövőállomásra, ahonnan megkezdhetik az ambiciózus tesztrepülés első fázisát.

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk csütörtök reggeli Twitter-posztjában felfedte, hogy komoly előrelépésre lehet számítani a vállalat életében, a projekt ugyanis izgalmas szakaszához érkezett.

A milliárdos üzletember megírta, a Super Heavy másnap elkezdhet mozogni, utalva arra, hogy elszállíthatják az óriási szerkezetet az összeszereléshez készült épületből a Boca Chicában található tesztállomásra, ahonnan néhány héttel később nekiveselkedhetnek a küldetésnek.

A Teslarati magazin értesülései szerint a nagyjából 65 méter magas Booster 3 több mint hat hétnyi megfeszített munka árán készült el, és mivel a folyamatok sikerrel zárultak, hamarosan csatlakoztathatják hozzá a Starship űrhajót, így még év vége előtt kiderülhet, valójában mennyit bír a rakéta.

A Booster 3 egyébként még nem a végleges változat, maga Musk is figyelmeztetett korábban, hogy csupán tesztekhez fogják használni, mint ahogyan az utódjával, a 4-es modellel is valószínűleg ez lesz a helyzet.

A Tesla és a SpaceX vezére az ezen a héten Barcelonában tartott Mobil Világkongresszuson (MWC) arról beszélt, cége készen áll arra, hogy megkezdjék az első pályaindítási kísérletet, amire az elkövetkező hónapokban sor kerülhet, és ha nem történik fennakadás, akkor a Starshippel további teszteket végezhetnek el.

Az űrhajóval együtt a teljes egység 122 méter magas lesz, így érdekes lesz megfigyelni, miként emelkedik magasba az óriási masina, ami minden idők egyik leghatalmasabb űrszerkezetének számít.