A bitcoinbányászok szövetsége elutasítja Elon Musk állításait a környezetszennyezés kapcsán

MTI/EPA/Adam S. Davis
not image

Kulcsár Péter

2021.június.16 - 03:48

Pénteken jelentették be a Bitcoinbányászok Tanácsának (BMC) megalakulását, amely szervezet a tokenek kitermelőit szeretné egy kalap alá gyűjtve védeni, és képviselni érdekeiket.

A BMC vezetőségének első közleményéből kiderült, hogy elutasítanak minden vádat, amit a SpaceX és a Tesla vezérigazgatója szegezett a bitcoinbányászok felé, egyúttal hozzátették, már megkezdték a tárgyalásokat különböző észak-amerikai vállalatokkal arról, miként lehetne elősegíteni az oktatás fejlesztését a kriptovalutákkal.

A csoport főként fenntartható energiaforrásokból származó kriptobányászatra helyezi a hangsúlyt, és bár ez párhuzamban áll Elon Musk zöld elképzeléseivel, mégsem kívánnak együttműködni a milliárdos üzletemberrel – írta az Business Insider magazin.

A bejelentés furcsának hathat, hiszen korábban maga Elon Musk vette fel a kapcsolatot a BMC-vel még májusban, hogy a kriptobányász közösséggel megállapodást kössenek, és kialakítsanak egy egészséges partneri viszonyt, ám a megbeszélések úgy tűnik, hogy kudarcba fulladtak.

A bitcoinközösség egyébként sincs már oda a dél-afrikai származású amerikai techguruért, aki több ízben is a konkurencia mellett ágált, legutóbb például a dogecoin és a Spermarakéta virtuális fizetőeszközök árfolyamait manipulálta különböző viccesnek szánt Twitter-bejegyzésekkel.

A bitcoin értéke közel felére zuhant vissza azután, hogy a Tesla közölte, a jövőben nem fogadják el a kriptovalutát fizetési módszerként, ugyanis az előállításához rengeteg fosszilis üzemanyagból származó energiára van szükség, ez pedig szembemegy a vállalat alapelveivel.

A BMC pont ezt a problémát szeretné megoldani, és megújuló energiaforrásokra szeretnének támaszkodni, ám minden bizonnyal a fejlesztéseket és az erre irányuló kutatásokat Musk segítsége és támogatása nélkül tervezik végrehajtani.