Több ezer embert tartóztattak le Kínában kriptovalutás pénzmosás miatt

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.június.10 - 14:40

Nagyjából ezer embert vettek őrizetbe a távol-keleti országban, akik a gyanú szerint kriptovalutákat használtak fel különböző telefonos és internetes átverések során kicsalt összegek pénzmosására.

Az elmúlt hetekben azért esett vissza jelentős arányban a kripotvaluták árfolyama, mert Peking szigorított a virtuális fizetőeszközökhöz köthető szabályozásokon, és arra utasították a pénzügyi szektor tagjait, hogy ne kínáljanak kriptodevizákkal kapcsolatos szolgáltatásokat.

A kínai Twitterként is emlegetett Weibo közösségi portálon rengeteg kriptovalutával foglalkozó felhasználói fiókot letiltottak, és fokozták a bitcoinbányászat elleni kemény fellépést – írta a Portfolio hírportál.

Az új lépés is tökéletesen illeszkedik a sorba, a minisztérium tájékoztatása alapján körülbelül 170 illegális csoportot számoltak fel szerdáig, és közel 1 100 főt vettek őrizetbe pénzmosás gyanújával.

A hatóságok jelentése szerint egyre fontosabb szerepet játszanak országokon átnyúló pénzmosásokban a kriptovaluták, ezért szükséges a határozott kiállás a virtuális fizetőeszközökkel szemben.

Az események a bitcoin árfolyamát érzékenyen érintették, egyetlen nap leforgása alatt 1,6 százalékot veszített értékéből, bár még így is 2021-ben 25 százalékos pluszon áll.