Dollár
382,74 Ft
Euró
392,32 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
24,853 $

Rákvakcina és immunterápia együttes erejével semlegesíthetőek a rosszindulatú daganatok

Trinity College Dublin
not image

Kulcsár Péter

2021. május 22. - 09:36

A rák elleni gyógymódok már hosszú ideje a kemoterápiára és a sugárkezelésre vannak szűkítve, az elmúlt években azonban egyre több új eljárást dolgoztak ki, melyekkel kiváló eredményeket értek el a daganatos megbetegedések kezelése terén.

A Konstanzi Egyetem kutatói egy speciális, kombinált gyógymódot alkottak meg, amely rákvakcinából és immunterápiából áll. Első körben egy rák ellen használatos oltóanyagot vizsgáltak meg, ami mikrométeres nagyságrendű tumorfehérjéket és riboxxim nevű molekulát tartalmazott.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

A riboxxim egy olyan anyag, ami aktiválja az immunrendszer alapkövének számító T-sejteket, ezáltal a vakcinában található tumorsejteknek lényegében megtanítja, mely rosszindulatú szöveteket kell megtámadniuk.

Az egereken végzett kísérletek eddig biztatóak voltak, azonban a daganatok 30 nap után visszatértek, ami az immunrendszer természetes reakciójával indokolható, ugyanis a szervezet betolakodóként észlelte a védőoltás részecskéit, és megakadályozta őket abban, hogy károsítsák az egészséges sejteket.

Ezt a gátat úgy oldották fel, hogy immuncheckpoint inhibítorokat alkalmaztak, amivel el tudták érni, hogy az immunrendszer folytassa hadjáratát az agresszív ráksejtekkel szemben, így magasabb hatékonyságot sikerült kialakítaniuk, miközben a vakcina effektivitása is közel 20 százalékkal megnőtt.

Ismét megvizsgálták rágcsálókon a terápiát, és rájöttek, hogy a kombinált vakcina-immunterápia bevetésével az egerek szervezetében felbukkanó daganatos szövetek mintegy 75 százaléka maradéktalanul elpusztult.

A technika a ráktípusok széles skáláján mutatott pozitív hatásokat, legyen szó éppen prosztatarákról, mellrákról vagy melanomáról. Az egérkísérleteket követően már csak az emberi tesztelések vannak hátra, melyek első fázisa minden bizonnyal hónapokon belül elkezdődhet, így hamarosan kiderülhet, megtalálhatták-e a rákgyógyszerek Szent Grálját.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.