Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

Rövid lábú pókokat hoztak létre laboratóriumban genetikusok

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 13. - 11:18

Kutatóknak sikerült genetikai módon olyan álkaszáspókokat létrehozniuk, amelyek nem hosszú lábakkal, hanem extrém rövid végtagokkal rendelkeznek.

A CNET hírportál riportjából kiderült, a rendkívül hasznos pókokat laboratóriumi körülmények között egészen addig alakítgatták, amíg le nem rövidültek a lábaik, ezáltal létrehozták minden idők egyik legbizarrabbul kinéző élőlényét.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatócsapata Guilherme Gainett vezetésével az ízeltlábúkban található genomokat szekvenálták, majd több mint hatezer álkaszáspókba ültették be a módosított örökítőanyagokat.

Ezután úgynevezett RNS-interferenciás technikát alkalmaztak, melynek köszönhetően ki tudták kapcsolni a lábak fejlődéséhez köthető fejlődési génpárokat, ezáltal az embrióknál nem nőttek tovább a végtagok.

A végeredmény egészen hátborzongató, már-már horrorfilmbe illő lett – a pókok nyolc lába közül hat olyannyira rövid lett, hogy sokkal inkább bogarakra hasonlítanak, mintsem éjszakai ragadozókra.

Mindezekből az látszik, mennyire komplex és bonyolult folyamat volt az ízeltlábúak evolúciója, hiszen ahhoz, hogy ennyire hosszú lábakat és csápokat növesszenek, több millió évnek el kellett telnie.

Fotó: Wisconsin-Madison Egyetem

Csak reménykedni tudunk abban, hogy a genetikusok maradnak a lábrövidítés talaján, és nem döntenek úgy, hogy éppen az ellenkezőjét kellene tenni, máskülönben hatalmas pókok járkálhatnak majd lakásainkban az éjszaka leple alatt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.