A WHO szerint az emberek génmódosításának illegális tevékenységnek kellene maradnia

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.július.14 - 14:36

Azután, hogy az egyik őrültnek megbélyegzett kínai kutató genetikailag módosított emberi magzatokat hozott létre, és hagyta őket megszületni, a tudóstársadalom alapvető szabályokat szeretne megalkotni, amelyeket mindenkinek követnie kell.

A The Wall Street Journal riportjából kiderült, az Egészségügyi Világszervezet tanácsadó testülete két új jelentést tett közzé hétfőn, melyekben etikai javaslatokat írtak le, melyek alapján a génmódosítás alapvető szabályainak fundamentumait kívánják lefektetni.

A CRISPR technológia révén szinte bármelyik fejlett laboratóriumban megoldható az emberi gének aktív módosítása, ami azt jelenti, hogy akár kérésre is változtatni tudnak a DNS-molekulákon, ezáltal lényegében istenekké avanzsálhatnak.

A Dalhousie Egyetem professzora, Françoise Baylis a lapnak adott nyilatkozatában elmondta, szükségesnek érzik egy etikai kódex kialakítását, mivel az elmúlt években olyannyira fejletté vált a génmódosítással kapcsolatos technológia és a hozzá köthető eljárások, hogy hamarosan már széles körben elérhető módszerről lehet szó.

Az etikus szakemberek egyetértenek abban, hogy nem szabadna belenyúlni születés előtt a magzat alapvető génállományába, habár minden eszköz megvan ahhoz, hogy apró módosítások révén tökéletes izomszerkezettel vagy makulátlan egészségi állapottal rendelkező csecsemők jöjjenek világra.

Kutatók azt is aggályosnak tartják, hogy a különféle gyógyszerek és védőoltások klinikai teszteléseit általában fejlődő országokban végzik el minimális kiadások mellett, miközben a végeredményt már nem ők, hanem a fejlett államok lakosai élvezhetik.

A génmódosítás rengeteg morális kérdést vet fel, ami nem meglepő, hiszen lényegében a természet és isten kezéből vennék ki az irányítást a genetikusok, és ha illetéktelen erők kaparintják meg a technológiához értő személyeket, azzal végeláthatatlan konfliktusok alakulhatnának ki.