Pilóta nélküli rakétával tesztelheti a NASA a későbbi emberi Starship-holdmissziókat

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.április.21 - 10:53

A SpaceX pénteken történelmi szerződést kötött az amerikai űrhivatallal, melynek értelmében a Starship rakétát landerré fogják módosítani annak érdekében, hogy ismét ember léphessen a Hold felszínére.

A gigantikus, 2,9 milliárd amerikai dollárt kóstáló megegyezés apropóján a NASA részére egy olyan egységet kell megépítenie a SpaceX-nek, ami makulátlanul működik és biztonságos, ennek tesztelését pedig először egy ember nélküli küldetéssel fogják végrehajtani.

Elon Musk vállalata a pályázat elbírálása során maga mögé utasította az Amazon alapítója, Jeff Bezos cégét, a Blue Origint is, így komoly sikerként értékelheti az elért eredményt – írta a The New York Times.

Lisa Watson-Morgan, a Human Landing Systems (HLS) program menedzsere pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a NASA-nak meg kell bizonyosodnia arról, hogy a rendszerek tökéletesen végzik dolgukat, amiről egy tesztrepülés alkalmával győződhetnek meg.

Miközben a SpaceX nyerte meg az Artemis-missziókkal kapcsolatos első kiírást, a többi vállalatok sem szomorkodtak, hiszen a közeljövőben ismét berobbanhat az űrverseny, így további modulokat és űrszerkezeteket építhetnek meg, amelyekkel meghódíthatják az univerzumot.

Mindezekből kifolyólag láthatjuk, hogy a NASA és a SpaceX komolyan veszi a projektet, így szinte borítékolható, hogy 2024-ben megvalósulhat az, amire már öt évtizede várunk – ismét ember léphet a Hold felszínére.