Az első színes bőrű ember is holdra szállhat az Artemis-program során

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. április 13. - 07:08

A NASA pénteki sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a nagyszabású Hold-projekt keretében el szeretnék juttatni az első színes bőrű amerikait is Földünk hűséges követőjének felszínére.

Az amerikai űrhivatal főigazgatója, Steve Jurczyk hivatalos közleményében elmondta, azon kívül, hogy Joe Biden elnök és adminisztrációja egy nőt is Holdra szeretne juttatni, az első színes bőrű személy is helyet kaphat a jövőbeni missziók űrhajóinak fedélzetén.

Biden kabinetje közel 24,7 milliárd amerikai dollárt tett félre a 2022. évi államkasszából a projektre, melynek minden egyes centjét az Artemis-hez kötődő fejlesztésekre fognak fordítani, melynek célja, hogy legkésőbb 2024-ben ismét ember léphessen a Holdra.

Egy holdbázis megépítése és fenntartása is a tervek között szerepel, mint ahogyan az is, hogy egy úgynevezett dokkoló állomás létesüljön az égitest körüli pályán, amelynek révén folyamatosan cserélődhet a személyzet a Hold felszínén – pontosan úgy, mint ahogyan az a Nemzetközi Űrállomás esetében történik.

A NASA helyre szeretné hozni korábbi hibáit, hiszen az Apollo-program során már elszalasztották a lehetőséget arra, hogy fekete bőrű asztronautát küldjenek a világűrbe és a Holdra.

Ed Dwight részt vett az 1960-as években zajló projekt kiképzési procedúráiban, a Kennedy-kormány azonban az utolsó pillanatban kizárta őt a potenciális űrhajósok listájáról.