50 éves a NASA leghíresebb mentőakciója, az Apollo 13

not image

Nagy Noel

2020. április 12. - 22:44

Ma ünnepli az 50. évfordulóját a popkultúrában is különleges népszerűségnek örvendő Apollo 13 küldetés, amit eredetileg a harmadik emberi holdraszállás missziójának terveztek, de végül a történelem egyik legdrámaibb mentőakciója lett belőle.

A NASA által „sikeres bukásnak” titulált küldetés során hangzott el az azóta ikonikussá vált mondat Jim Lovell űrhajós szájából: „Houston, van egy kis gondunk”. A gond egy jelentős technikai meghibásodás volt, aminek következtében az élete is veszélybe került a küldetésben résztvevő asztronautáknak.

Azért az elnevezés, mert annak ellenére, hogy csak két napja kezdték meg a missziót, egy robbanás gyakorlatilag megbénította az űrhajót, ám ennek ellenére is sikerült Lowellt és másik két társát, Fred Haise-t és Jack Swigertet biztonságban visszahozni a Földre, a mérnökök Irányítótoronyban végzett hatékony munkájának köszönhetően.

A NASA a koronavírus-járványra való tekintettel nem tart semmilyen kiállítást, vagy ehhez hasonlót, mindössze egy archív felvételekből álló dokumentumfilmet adott ki a küldetésről. Az Apollo 13: Home Safe nevű filmben különböző interjúkat láthatunk, például Lovelltől (a film is az ő mondatával indul: ezt [a küldetést] az elejétől kezdve már balszerencse és rossz ómen sújtotta).

Az interjú mellett különböző beszélgetések hallhatók még, például a részvevő Haise-szel, olyan NASA vezetőkkel, mint Gene Kranz és Glynn Lunney, valamint Hank Rotter mérnökkel. Mivel Swigert 1982-ben elhunyt, ezért vele nem tudtak interjút készíteni a filmbe.

A NASA emellett további közösségi médiás tevékenységeket is tervez, ott van például az „Apollo 13 in Real Time” nevű, Ben Feist által készített weboldal, ahol különböző leiratokat, videó és audiófelvételeket találhatunk az 50 éves küldetésről, köztük az űrhajósok összes beszélgetését.

Ha valamennyire át akarod élni a küldetés feszültségét és a helyzet drámai mivoltát, akkor ajánlani tudjunk az eset megfilmesített változatát, a Ron Howard rendezte 1995-ös „Apollo 13-at”, főszerepben Tom Hanksszel, aki Lovellt alakítja.