Ezeknek a pártoknak lehet még országos listája a Fidesz-KDNP-n és az ellenzéki összefogáson kívül

Volner János független képviselõ felszólal az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. június 3-án. MTI/Balogh Zoltán
not image

Nagy Noel

2021. október 13. - 17:29

Egyértelműen látszódik, hogy a 2022-es országgyűlési választások a kormánykoalíciót adó Fidesz-KDNP-ről és a hatpárti ellenzéki együttműködésről fognak szólni.

A Fidesz-KDNP zsinórban a negyedik, a rendszerváltás óta pedig az ötödik kormányára készül április után, ebben viszont a hatpárti – DK, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP, Momentum – együttműködés meg kívánja gátolni.

Egyelőre még nem tudni, hogyan fog kinézni az ellenzéki közös lista, jövő hétre dől csak el, hogy Márki-Zay Péter vagy Dobrev Klára lesz annak vezetőneve. A listás helyek elosztásáról, annak metódusáról pedig egyelőre semmi hír nincs.

A Magyar Nemzet emlékeztetett viszont a két tömb harca közben, hogy lesz néhány kisebb párt, amely országos lista állítására készül. Ezen pártoknak nagyobb része 2018 után jött létre, noha nem teljesen a semmiből.

Ott van a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP), amely elsősorban a rendszerkritikusok pártja lett az elmúlt idők során. Az MKKP-t a 2018-as választásokat követően sokat támadták, hogy felelősek az újabb kétharmadért, hiába mondták, hogy akik rájuk szavaztak, azok semelyik ellenzéki pártra nem szavaztak volna.

Egyes elemzők, illetve politikai véleményvezérek szerint amennyiben Dobrev Klára lesz az ellenzéki lista élén, annak az MKKP örülhet a legjobban, ugyanis jó eséllyel sok szavazó teszi majd rájuk a voksot, ami akár az 5 százalékos parlamenti küszöbhöz is elvezetheti a pártot.

A következő ilyen formáció, amelynek országos listája lehet, a Toroczkai László által vezetett Mi Hazánk Mozgalom. Toroczkai azt követően alapított új pártot, hogy Vona Gábor lemondása után tartott elnökválasztást elvesztette a Jobbikban, így többedmagával kiszakadtak.

Toroczkai többek között Dúró Dórát is átcsábította, de több olyan személy is visszakerült ebbe a közegbe, aki a szélsőségesebb „régi Jobbikkal” volt kapcsolatban, mint Novák Előd. A Mi Hazánk is a régi Jobbikhoz a legközelebb, sokszor nyíltan rasszista és homofób megjegyzésekkel.

A Mi Hazánkosokkal vált ki a Jobbikból, majd később a radikális mozgalomból is kivált és saját pártot alapított Volner János, aki a Volner Párttal állítana országos listát. Volner az elmúlt időkben azzal lett híres, hogy a kormánypártokkal nagy egyetértésben sok mindent megszavazott és szószólója volt olyan véleményeknek, amelyek a kormányéhoz hasonlóak, ám annál radikálisabbak.

Szanyi Tibor az elbukott EP-választás után veszett össze az MSZP-vel, amelynek eredménye külön párt alapítása lett. Ez lett a némileg önironikus ISZOMM, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom.

Szanyi a Magyar Nemzet megkeresésére elárulta, hogy mindenképpen fognak országos listát állítani. Ehhez már van 59 jelöltjük, de Szanyi állítása szerint mind a 106 egyéni választókerületben szeretnének jelöltet indítani.

Ezen a négy párton kívül még várhatóan a Thürmer Gyula-féle Munkáspárt is országos listával készül, de a Bencsik János által megalapított Polgári Válasz is esélyes lehet listaállításra – amennyiben indulnak a 22-es választáson.