Orrba fújható koronavírus-vakcina válthatja fel a hagyományos védőoltásokat

Moszkva, 2020. augusztus 13. Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsõként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven. MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az elmúlt napokban orrba fújható megoldások tesztelésével foglalatoskodtak a tudósok, így könnyen elképzelhető, hogy a jövőben praktikusabb és kényelmesebb módszerrel juttathatják be az oltóanyagot a delikvensek szervezetébe.

A MedicalXpress cikkéből kiderült, hogy egy vadonatúj, szájon át történő gyógyszerrel, a molunpiravirrel elérhető, hogy a covid-betegek szervezetében csökkenjen a vírus mennyisége.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Az emberi kísérletek során semmilyen biztonsági probléma sem merült fel, csupán négy nem várt esemény történt, ezek viszont nem álltak kapcsolatban a gyógyszer használatával.

Ezen kívül egy közepes súlyosságú koronavírusos páciensek esetében bevethető, MK-711 névre keresztelt készítményen is dolgoznak a Merck biotechnológiai vállalatnál, amellyel 50 százalékkal csökkenthető a légzési nehézségek kialakulásának, illetve az elhalálozás kockázata.

Mindeközben az Altimmune cég egy orrba fújható vakcinán dolgozik, a Business Insider értesülései szerint az ilyen típusú védőoltások sokkal jobban csökkentik a vírus átadását, mint a hagyományos, injekció útján beadott szerek.

Az Altimmune összesen 180 főn végzi az előzetes klinikai teszteket, az első eredmények második negyedévben várhatóak. A vizsgálatokban 18-55 évesek vesznek részt, és ha bebizonyosodik, hogy hatékony és biztonságos az orron át történő vakcinaadagolás, akkor 2022-ben már széles körben alkalmazhatják az eljárást.

Az orrba fújt oltóanyagoknak köszönhetően az orr és torok nyálkahártyáján is keletkezhetnek lokálisan antitestek, így szignifikáns módon redukálható a koronavírus töltöttségi szintje.