Dollár
397,90 Ft
Euró
404,96 Ft
Font
479,96 Ft
Bitcoin
23,566 $

Orrba fújható koronavírus-vakcina válthatja fel a hagyományos védőoltásokat

Moszkva, 2020. augusztus 13. Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsõként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven. MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)
not image

Kulcsár Péter

2021. március 15. - 16:18

Az elmúlt napokban orrba fújható megoldások tesztelésével foglalatoskodtak a tudósok, így könnyen elképzelhető, hogy a jövőben praktikusabb és kényelmesebb módszerrel juttathatják be az oltóanyagot a delikvensek szervezetébe.

A MedicalXpress cikkéből kiderült, hogy egy vadonatúj, szájon át történő gyógyszerrel, a molunpiravirrel elérhető, hogy a covid-betegek szervezetében csökkenjen a vírus mennyisége.

Soron kívül Kiszáradt a Jangce folyó egy része, „felhőbeültetést” végeznek a kínaiak az esőért

Az emberi kísérletek során semmilyen biztonsági probléma sem merült fel, csupán négy nem várt esemény történt, ezek viszont nem álltak kapcsolatban a gyógyszer használatával.

Ezen kívül egy közepes súlyosságú koronavírusos páciensek esetében bevethető, MK-711 névre keresztelt készítményen is dolgoznak a Merck biotechnológiai vállalatnál, amellyel 50 százalékkal csökkenthető a légzési nehézségek kialakulásának, illetve az elhalálozás kockázata.

Mindeközben az Altimmune cég egy orrba fújható vakcinán dolgozik, a Business Insider értesülései szerint az ilyen típusú védőoltások sokkal jobban csökkentik a vírus átadását, mint a hagyományos, injekció útján beadott szerek.

Az Altimmune összesen 180 főn végzi az előzetes klinikai teszteket, az első eredmények második negyedévben várhatóak. A vizsgálatokban 18-55 évesek vesznek részt, és ha bebizonyosodik, hogy hatékony és biztonságos az orron át történő vakcinaadagolás, akkor 2022-ben már széles körben alkalmazhatják az eljárást.

Az orrba fújt oltóanyagoknak köszönhetően az orr és torok nyálkahártyáján is keletkezhetnek lokálisan antitestek, így szignifikáns módon redukálható a koronavírus töltöttségi szintje.