Dollár
432,02 Ft
Euró
423,49 Ft
Font
482,76 Ft
Bitcoin
20,033 $

Hatásosnak bizonyult koronavírussal szemben az egyik antidepresszáns gyógyszer

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. március 10. - 12:57

A készítményt magyar kutatók is vizsgálják, az előzetes tesztelések alapján rendkívül ígéretes hatással rendelkezik covid-fertőzéssel szemben.

Az Amerikai Orvosi Társaság szakmai lapjában a Washington Egyetem munkatársainak tanulmánya jelent meg, melyben 152 koronavírussal megfertőződött beteget vizsgáltak. A kísérletekben olyan betegek vettek részt, akik 7 nappal bevonás előtt klasszikus covid-tüneteket produkáltak, de nem szorultak oxigénes kezelésre – írta az Index.

Soron kívül Oroszország kizárólag a saját feltételei szerint hajlandó kivonulni Ukrajnából

A vizsgálatok során a Magyarországon is engedélyezett fluvoxamine-nal kezelték a betegeket, és rájöttek, hogy a kezelés alkalmával a betegség lefolyása jobban alakult, ugyanis a szert kapó betegek között egyetlen esetben sem romlott a páciensek klinikai állapota.

Mindez azt jelenti, hogy az antidepresszáns gyógyszer megvédte a covidos betegeket attól, hogy kialakuljon a súlyosabb légszomj és tüdőgyulladás, ezért nem vált szükségessé a kórházi kezelésük sem.

Ami még ennél is érdekesebb, hogy a mellékhatások aránya meglepő módon a placebocsoportban volt magasabb. A vizsgálatban részt vevők átlagéletkora 46 év volt, 72 százalékuk pedig nőnemű.

A jótékony covid-hatás minden bizonnyal nem függ össze a központi idegrendszerre gyakorolt hatással, sokkal inkább a Sigma-1 receptorokra kifejtett, hegesedést is gátló effektussal magyarázható a jelenség.

Francis Collins az ország egyik legnézettebb tévéműsorában, a 60 Minutesben adott vasárnap interjút, amelyben kifejtette, hogy szerinte a fluvoxamine a Covid elleni harc arzenáljának része lehet hamarosan. Elmondása szerint jelenleg vizsgálják a lehetőségét, hogy az NIH saját tesztjeibe is bevonja-e a gyógyszert, mivel a kezdeti eredmények mindenképpen biztatók, de nagyobb betegszámmal történő vizsgálatok lennének ideálisak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.