Oroszország rendezheti az első filmet a világűrben

MTI/EPA/Roszkozmosz
not image

Kulcsár Péter

2021.május.18 - 13:48

Hiába szeretné az Egyesült Államok Tom Cruise révén leforgatni az első mozifilmet az univerzumban, a Nemzetközi Űrállomáson valószínűleg az oroszok megelőzhetik riválisukat.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) csütörtökön bejelentette, hogy összeállt a “Kihívás” névre keresztelt első űrfilm stábja, melynek előkelő helyén szerepel Julija Pereszild színésznő, producerként pedig Klim Sipenkót választották.

A The Guardian értesülései szerint még egy harmadik szereplő is csatlakozhat hozzájuk, miközben Pereszild és Sipenko már biztosan tagja lesz annak a Szojuz-missziónak, amellyel feljuthatnak az ISS fedélzetére.

A film forgatása 2021. október 5-én veheti kezdetét, ami ugyanabban a hónapban lesz esedékes, amikorra Tom Cruise és Doug Liman tervezi az ISS-en való szereplést, ami így csupán a második űrbéli mozgóképproduktum lehet az emberiség történetében.

Eddig csupán filmtrükkökkel tudták elérni a súlytalanság állapotát, idén azonban közvetlenül a világűrben vehetik fel a jeleneteket, azonban a stábnak korántsem lesz egyszerű feladata, hiszen októberig egy fizikailag megterhelő kiképzésen kell részt venniük, máskülönben nem bírnák a Nemzetközi Űrállomáson uralkodó körülményeket.

Pereszildéknek többek között centrifugális és vibrációs teszteken, valamint különböző magasságokban történő repüléseken kell helytállniuk, továbbá a zéró gravitációs repülőgépeken elvégzett próbát is sikerrel kell venniük, még mielőtt alkalmasnak minősítenék őket az űrbéli misszióra.

A film geopolitikai viszonyok szempontjából is érdekes lehet, hiszen bár nem hangoztatják annyira, mégis az űrverseny egy fontos alapköve az USA és Oroszország napi szintű csatározásának.