Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Az orosz sportolóknak felajánlották, részt vehetnek a 2024-es nyári olimpián

Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel
Sport
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Annak ellenére, hogy a legtöbb sportágban még mindig tiltják az orosz és fehérorosz sportolók részvételét, most egy ajánlattal állt elő a bizottság.

A Guardian jelentése szerint az orosz sportolóknak felajánlották, hogy akkor is indulhatnak a 2024-es nyári olimpián, ha a háború további 18 hónappal elhúzódik. E felajánlás annak ellenére született, hogy a legtöbb sportágban még mindig érvényben van a részvételi tilalom az orosz és a fehérorosz sportolók esetében.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Úgy tudni, azután tették a felajánlást az orosz sportolóknak, hogy az Ázsiai Olimpia Tanács javaslatot tett arra, hogy az orosz és a fehérorosz sportolók is részt vehessenek a 2024-es kvalifikációs versenyeken. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság várhatóan a következő hetekben fogja megvizsgálni a tervet.

Amennyiben jóváhagyják, úgy egy kis botrányra is lehet számítani, hiszen egy ilyen döntés ellentmondana a NOB korábbi álláspontjának, miszerint az Oroszország és Fehéroroszország mint országok elleni sportszankciók továbbra is érvényben maradnak.

A NOB korábbi döntése nyomán sem Oroszország, sem pedig Fehéroroszország nem rendezhet nemzetközi eseményeket, sőt, az orosz és fehérorosz sportolóknak azt is megtiltották, hogy a nemzeti színeket viseljék, de tiltott a himnuszaik lejátszása is, amikor nemzetközi versenyeken vesznek részt.

Azon orosz sportolók pedig, akik nyíltan támogatják az orosz-ukrán háborút, szintén nem vehetnek részt egyetlen eseményen sem. A NOB nemrég egy közleményben ismerte el, hogy a 11. olimpiai csúcstalálkozón igen “intenzív vita” folyt az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi versenyeken való részvétele kapcsán, ugyanakkor leszögezték, továbbra is azt akarják elérni, ha a “sport egy olyan hely lenne, ahol a különböző országokból és politikai rendszerekből érkező sportolók találkozhatnának”.