Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,91 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,34 Ft
Bitcoin
66,762 $

Vitézy Dávid támogatottsága közelít Karácsony Gergelyéhez egy új felmérés szerint

Egy friss közvélemény-kutatás szerint két hónap alatt 6%-kal nőtt Vitézy népszerűsége, amivel növelte a fölényét Szentkirályival szemben, Karácsonnyal szemben pedig csökkentette lemaradását.

Fotó: Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára az EU-tagországok közlekedési minisztereinek találkozóján Prágában 2022. október 21-én. MTI/EPA/Martin Divisek
Belpolitika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt már megírtuk, a Republikon Intézet korábban közölt felmérésének eredményei szerint Karácsony Gergely abszolút többséggel nyerné meg a főpolgármester-választást (55%-os támogatottsággal bírt), mögötte Vitézy Dávid 22%-ot kapna a szavazóktól, Szentkirályi Alexandra pedig 17%-ot. Ugyanakkor tény, hogy ez a közvélemény-kutatás még azelőtt készült, hogy Vitézy bejelentette volna az indulását, hozzátéve, hogy „minden támadásra felkészült”. Ehhez képest a Pulzus Kutató felmérésében – amelyet az intézet az LMP megrendelésére készített, és amelyet a Telex ismertetett – van némi hangsúlyeltolódás. Fontos hozzátenni: ez a vizsgálat frissebb, mivel az adatokat március 19. és 21. között vették fel, és összesen 500 budapesti választót kérdeztek meg.

Eszerint most így áll a főpolgármester-jelöltek támogatottsága: Karácsony Gergely (DK–MSZP–Momentum–Párbeszéd): 39%; Vitézy Dávid (LMP–Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület): 22%; Szentkirályi Alexandra (Fidesz–KDNP): 16%; Grundtner András (Mi Hazánk): 2%; Brenner Koloman (Jobbik – Konzervatívok): 1%; Nem tudja, nem válaszol: 20%. Ezáltal látható, hogy jóval kisebb különbség van Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közt, de Karácsony előnye még így is stabilnak mondható. Ezzel együtt a Pulzus Kutató két hónappal ezelőtti felméréséhez képest Vitézy Dávid 6%-kal növelni tudta a támogatottságát – szemlézte az Index a lap részletesebb összefoglalóját. De az adatok alapján az is megmutatkozott, hogy Karácsony eközben 1 százalékpontot vesztett januárhoz képest. Soron kívül Megélénkülhet a szélmozgás szombaton, napközben 27 fok is lehet

Szentkirályi Alexandra pedig pontosan ugyanolyan eredményt ért el, mint a januári felmérésben megnevezett fideszes főpolgármester-jelölt, Sára Botond, aki jelenleg Budapest főispánja. Ugyanakkor márciusra jelentősen – 8%kal – csökkent azoknak az aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni: Vitézy tehát vélhetően elsősorban ebből a forrásból tudta növelni a támogatottságát. De a cikkből kiderül az is, a Pulzus Kutató januári és márciusi felmérésében rákérdeztek arra is, hogy melyik fővárosi listára szavaznának a választók. E tekintetben a Telex ismertette a márciusi adatokat, és az előző felméréshez képest történt változást is:

Karácsony Gergely vezette DK–MSZP–Párbeszéd: 30% (+2%); Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz–KDNP: 16% (–4%); Vitézy Dávid vezette LMP és civilek: 14% (+6%); Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 10% (+2%); Momentum: 6% (–3%); Mi Hazánk Mozgalom: 3%; Jobbik – Konzervatívok: 1%; Nem tudja, nem válaszol: 20%. Mindezek tudatában a leginkább szembetűnő különbség, hogy az előző felmérés óta (amely még a kegyelmi ügy kirobbanása előtt készült) csökkent a kormánypártok népszerűsége, miközben az LMP támogatottságát növelte az, hogy Vitézy valóban az ő támogatásukkal jelentette be az indulását (amit egyébként már januárban is lehetett sejteni).

A számok tükrében jelen állás szerint senkinek nem lenne abszolút többsége a Fővárosi Közgyűlésben, és Karácsony Gergelynek vagy a Kutyapárttal, vagy Vitézy Dáviddal kellene alkukat kötnie a főváros működtetéséhez – teszik hozzá a cikkben. Korábban arról is beszámoltunk, hogy Tarlós István egy interjú során kijelentette, Szentkirályi a legalkalmasabb jelölt Budapest vezetésére, míg Karácsonyról úgy fogalmazott, rá szavazna most a legkevésbé. Szentkirályi pedig nemrégiben azt mondta, „jelenleg Gyurcsánynak van főpolgármestere, de a budapestieknek nincs”, ezért változásra van szükség.