Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,67 Ft
Euró
394,44 Ft
Font
460,80 Ft
Bitcoin
62,728 $

Újrázna Karácsony a Republikon szerint, ha most tartanák a választásokat

Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra gyakorlatilag egymástól vehet el szavazókat.

Budapest, 2024. január 31. Karácsony Gergely fõpolgármester a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2024. január 31-én. MTI/Soós Lajos
Belpolitika

Bense Róbert

Szerkesztő

A Republikon Intézet legfrissebb kutatása szerint Karácsony Gergely jelen állás szerint abszolút többséggel nyerné meg a főpolgármester-választást, mögötte Vitézy Dávid 22 százalékot kapna a szavazóktól, Szenkirályi Alexandra pedig 17 százalékot.

Míg Karácsony a DK-MSZP-Párbeszéd jelöltjeként, addig Vitézy az LMP és civilek listavezetőjeként, míg Szentkirályi a Fidesz-KDNP színeiben indul. A kutatás szerint Budapest jelenlegi főpolgármesterének szavazótábora a baloldali-liberális pártok támogatóiból tevődik össze, addig Vitézy szavazóinak jelentős része Fidesz-KDNP szimpatizáns. Soron kívül Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma

A Republikon szerint a volt államtitkár csupán minimálisan lesz képes ellenzéki szavazókat átfordítani, valamint az LMP és az MKKP támogatását sem tudhatná teljes mértékben maga mögött. Ennek az lehet a legfőbb oka, hogy az indulás bejelentését követően többször is a Fidesz-KDNP lehetséges jelöltjeként emlegették.

Az intézet szerint rossz szereplés kellene ahhoz, hogy Karácsony Gergely elveszítse főpolgármesteri székét, azonban a közgyűlési többség kérdése már fogósabb, mint ahogy a kerületek megtartása is. Ugyan utóbbi nem jár közgyűlési mandátummal, fontos részlet, hogy hány kerületi polgármesteri helyet tud megtartani az ellenzék.

Habár sajtóértesülések szerint a DK-MSZP-Párbeszéd Budapesten és az EP-választásokon is közös listán indulnak, továbbá a 2026-os választásokon is ezt tervezik, a Párbeszéd sajtóosztálya később cáfolta a megállapodást.