Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,70 Ft
Euró
395,98 Ft
Font
468,80 Ft
Bitcoin
61,266 $

OMSZ: mulasztás történhetett Curtis idős édesanyja ügyében, vizsgálatot rendeltek el

A mentőszolgálat közleményében hangsúlyozták, megértik Széki Tibor felháborodását.

...svg content...Fotó: OMSZ
Style
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

„A dokumentáció alapján az látszik, hogy a kórházba szállítás sürgősségi besorolása a beteg ellátási szükségletének és veszélyeztetettségi szintjének megfelelő volt” – írta a 24.hu-nak az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), amelyet a lap azt követően keresett meg, hogy szombaton Curtis feldúlt Facebook-bejegyzésben számolt be arról, mi történt az édesanyjával.

A rapper azt írta, 70 éves édesanyjának magas cukra és lábfájdalma volt, valamint zavartan viselkedett, ezért mentőt hívtak hozzá. Ám a segítség csak több mint három óra várakozás után érkezett meg, amelyet követően az asszonyt a Semmelweis Egyetem sürgősségijére szállították. Majd reggel – anélkül, hogy őt értesítették volna erről – betegszállítóval hazaszállították.

A betegszállító a nőt mezítláb, köntösben, egy műanyag székre ültetve az ajtó előtt hagyta. Curtis ledöbbent a történteken, felháborítónak tartja, hogy az édesanyjával így bántak, s nemcsak válaszokat, hanem vizsgálatot is vár, mivel ezt nem fogja annyiban hagyni. „Ez elfogadhatatlan!” – emelte ki a bejegyzésében.

Vizsgálat következik

A mentőszolgálat közleményében az áll, a betegszállítás nem az OMSZ feladata. „A beteg kórházból történő hazaszállításának elrendeléséért a kórház, a betegszállítás emberséges és szakszerű végrehajtásáért a feladattal megbízott betegszállító cég felelős” – teszik hozzá, kiemelve, hogy biztosítási jogviszonnyal rendelkezők betegszállítását a tevékenységre engedéllyel rendelkező és finanszírozási szerződést kötött betegszállító szolgáltatók végzik.

A betegszállítók tevékenysége rendeletben szabályozott. Az OMSZ azzal folytatja, a rendelet értelmében a mentőszolgálat a betegszállítási feladatok felvételét, az illetékes betegszállító szolgáltató felé történő továbbítását, valamint a feladat teljesítésének követését végzi, a szállítás tényleges végrehajtására és körülményeire nincs ráhatása.

Végül a közleményben arra is kitérnek, hogy megértik Széki Tibor felháborodását, „és mivel mulasztás történhetett, az ügyben vizsgálat következik”. A lap hozzáfűzi, még szombaton, Curtis posztjának megjelenése után megkeresték a szóban forgó betegszállító céget is, ám nem lehetett őket elérni, a Semmelweis Egyetem pedig későbbre ígért tájékoztatást.