Ismét diákrablás történt Nigériában, ezúttal 80 tanulót vittek el

Elrablói által szabadon engedett diáklány egy palackból iszik egy kormányzati hivatal épületében az északnyugat-nigériai Jangebében 2021. március 2-án. Ezen a napon szabadon engedték azt a több száz diáklányt, akiket február 26-án hajnalban raboltak el fegyveresek egy jangebei bentlakásos iskolából. Alig több mint három hónap alatt ez volt a harmadik gyerekrablás Nigéria északnyugati részén. MTI/EPA
not image

Nagy Noel

2021.június.19 - 06:56

Legalább 80 diákot és öt tanárt raboltak el fegyveres támadók a Nigériában található Kebbi államban, a rendőrség pedig azonnal megnyitotta a nyomozást.

A fegyveres támadás során legalább egy rendőr meghalt és egy másik diák pedig megsérült, amikor elraboltak a tanulókat – tudósított róla a Deutsche Welle. A támadás a szövetségi kormányhoz tartozó egyik egyetemen, az elszigetelt Birnin Yauri városában történt.

Egyre aggasztóbb a helyzet ilyen tekintetben Nigéria északnyugati részén, az elmúlt három hétben ugyanis ez a harmadik tömeges diákrablás az ország ezen részén. A hatóságok szerint ezt a fegyveresek azért csinálják, hogy busás váltságdíjat zsebeljenek be a diákok elengedéséért.

Usman Aliyu, a megtámadott iskola egyik tanára megerősítette, hogy legalább 80 diákról lehet szó, akiket elraboltak, legtöbbjük ráadásul lány. Hozzátette, hogy a fegyveresek a kapun keresztül törtek be az iskolába, és egyből a tantermek felé vették az irányt.

A támadók ezen felül kifosztották a közeli diákszállót és megrongálták a diákok személyes tárgyait – adta hírül a hírügynökség. A meglőtt diák állapotáról egyelőre nem sokat tudni, mindössze annyit, hogy már kórházba szállították.

Nafiu Abubakar, Kebbi állam rendőrszóvivője elmondta, hogy a biztonsági erők már megindították a keresést a közeli erdőkben az elrabolt diákokért és tanárokért. A szóvivő megrázó képsorokat idézett fel az iskolába beérve:

„Amikor odaértünk, láttuk, ahogyan zokognak a diákok és a tanárok, mindenki szimpatizált a másikkal. Mindenki nagyon összezavarodott volt. Ezután a bátyám is hívott, hogy eltűnt a két gyereke, és nem tudjuk, hogy az elraboltak között vannak-e”

Erősen felfegyverkezett bűnszervezetek már régóta portyáznak Nigéria középső és északnyugati államaiban, különböző falvakat szoktak kifosztani és embereket rabolni annak érdekében, hogy némi pénzhez jussanak.

Az elmúlt idők során a legbevettebb módszerük a diákok csoportos elrablása volt, amelyből az elmúlt egy évben számtalan eset volt. Ilyenkor a sűrű erdőkben bújnak el velük és tárgyalnak a hatóságokkal, hogy pénzért cserébe elengedik őket.

Május végén például 136 gyermeket raboltak el fegyveresek egy iszlám iskolából a közép-Nigériában található Niger államból. Csak december óta 700 gyermek és diák esett emberrablás áldozatául, közülük a legtöbbjüket elengedték, de többeket még eltűntnek tartanak nyilván.

Muhammadu Buhari elnök hadseregének pedig ezek az események csak további fejfájást okoznak, az ország több területén, különösen északnyugaton ugyanis folyamatosan dzsihadista milíciákkal állnak harcban, de az ország délkeleti részén is fokozódnak a feszültségek.

A helyzet komplexitását viszont mutatja, hogy az északnyugati támadások és emberrablások teljesen eltérnek attól, ami Nigéria északkeleti részét taszítja káoszba, ott ugyanis az iszlamista terrorszervezetek, különösen a Boko Haram és az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartománya állítja feje tetejére a közbiztonságot.